Vozio je pod utjecajem droge i lijekova i izazvao stravičnu nesreću prošli tjedan na naplatnim kućicama Sveta Helena. 35-godišnjak je u Remetincu, a policija provjerava ima li u svemu odgovornosti obiteljskog liječnika čija je dužnost reagirati. Doznajemo, jedini pregled za vozačku dozvolu na koji je osumnjičenik za nesreću poslan bio je prije 10 godina - zbog problema s vidom.

Galerija Vozač koji je navodno skrivio nesreću na naplatnim kućicama Sv. Helena (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nesreća na ulazu kod Sv. Helene (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) +0 Nesreća na naplatnim kućicama Sv. Helena (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Najlakše je na nekoga prebaciti krivnju. Sad će biti kriva opća praksa, specijalisti, bolnice. Ustanove će nekako oprati svoje ruke, a krivnja će završiti na nama, misli liječnik Milan Mazalin.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) MUP se oglasio zbog kažnjavanja liječnice drogiranog vozača: Tražili je njegov karton na uvid, ona odbila Nesreća na ulazu kod Sv. Helene (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Za nesreću na Svetoj Heleni zasad kažnjena samo – liječnica. KoHOM traži periodične preglede vozača

Doktor Mazalin brani svoju struku u situaciji kad policija provjerava je li liječnik obiteljske medicine trebao prijaviti promjenu zdravstvenog stanja vozača BMW-a koji je kod Svete Helene u četvrtak uletio među naplatne kućice 

Jedini pregled za vozačku dozvolu na koji je poslan bio je onaj prije 10 godina - zbog problema s vidom. Problemi su, kaže Mazalin, višestruki, zakon nejasan, a niz lijekova utječu na sposobnost vožnje.

"Kada bi se po tim uputama ponašali, onda vjerojatno velika većina ljudi ne bi smjela voziti, odnosno barem bi morala biti upućena na preglede što bi sigurno izazvala ne samo nezadovoljstvo nego vrlo često sukobe i neugodnosti", misli Mazalin.

Venija Cerovečki Nekić, stručnjakinja za obiteljsku medicinu upućuje i na odgovornost drugih liječnika.
"Točno u zakonu kaže da je to liječnik koji je pregledao bolesnika, koji ga je liječio te izabrani liječnik koji promjenu zdravstvenog stanja trebaju prijaviti policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji sukladno prebivalištu, odnosno boravištu osobe“, objašnjava Cerovečki Nekić, pročelnica Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta.

Psihijatrijska bolnica na Rabu nije potvrdila da se vozač kod njih liječio od ovisnosti. Za nadležnost upućuju na obiteljske liječnike i policiju.

"Ako se pacijent redovito liječi, psihijatrijski, i nalazi se u stanju stabilne remisije i ako uzima nekakvu stabilnu dozu psihoaktivnog lijeka, on može voziti za svoje osobne potrebe", objašnjava Alma Mihaljević-Peleš, predstojnica Klinike za psihijatriju, KBC Zagreb. Da utjecaj droge za volanom vodi do nesreća, govori i statistika.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a kaže da je u prometnim nesrećama koje su skrivili vozači pod utjecajem droga u 2018. godini poginulo devet osoba, 38 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 50 osoba lakše tjelesne ozljede. Sad je na policiji da utvrdi - je li se nesreća na naplatnim kućicama mogla spriječiti prijavom liječnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju