Facebook, ilustracija (Foto: Getty)
Facebook, ilustracija (Foto: Getty)

Nakon nedavnih slučajeva učestalog blokiranja Facebook profila pojedinih medija i pojedinaca, najčešće vezano za objave sadržaja o presudi bh. šestorci, o svemu se oglasio i MUP.


U MUP-u poručuju kako nisu zaprimili nijednu prijavu građana koji bi se žalili na cenzuriranje sadržaja na Facebooku.

"Ministarstvo unutarnjih poslova nije u mogućnosti utjecati na rad društvenih mreža, osim u slučajevima kada bi objavljeni sadržaji bili predmet kriminalističkog istraživanja, odnosno ukoliko postoji sumnja da su ispunjeni elementi prekršaja ili kaznenog djela, a sukladno pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske", odgovaraju iz MUP-a na upit DNEVNIK.hr-a.

Napominju kako u slučajevima kada se radi o kaznenom djelu terorizma, iskorištavanja djece na Internetu ili zloporabama droga i sličnog Facebook samoinicijativno ili po prijavi, automatski briše navedeni sadržaj te policiji dostavlja informacije kako bi se u navedenom slučaju moglo započeti kriminalističko istraživanje.

Podsjetimo, udruga "U ime obitelji" uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, pozivajući ih da "u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook".

Tvrde da cenzurirane objave ne krše Facebookova pravila poput onih o zabrani govora mržnje, nasilja, golotinje, neovlaštene prodaje, itd.

“Razlog cenzure leži u činjenici da se zadnjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose povijesno-pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Republika Hrvatska i njezine Oružane snage, Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog stožera HVO-a”, kaže se u dopisu udruge U ime obitelji.