Kokain, ilustracija
Kokain, ilustracija Foto: Getty Images

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u nekoliko navrata zaplijenila veće količine droge, nedavno je to bilo više od pola tone. Policiju smo pitali koliko je uhićenih osoba, s obzirom na to da je tu drogu netko trebao dočekati i preuzeti. Šturi u informacijama zbog, kako navode, istrage koja još uvijek traje, otkrili su da je uhićenja bilo, no i da bi im pojačanje u tehničkom dijelu dobrodošlo.


Gotovo 575 kilograma kokaina pronašla je dubrovačko-neretvanska policija u suradnji s Carinskom upravom još 30. ožujka. Vijest o tome objavili su dva tjedna kasnije. Sredinom travnja još uvijek nije nitko bio uhićen. Dva tjedna su, rekli su iz policije, čekali da netko dođe po robu.

Vezani članci Istraga oko Gabby Petito - 3 Otkrivaju se novi detalji o nestaloj influencerici Gabby Petito (22): Sporni su SMS-ovi, policija pretresla kuću osumnjičenog zaručnika Policija, ilustracija Uhićen 46-godišnjak: Sumnja se da je na Ovčari zlostavljao hrvatske ratne zarobljenike, među kojima i civile iz vukovarske bolnice

S obzirom na to da je prošlo još mjesec i pol dana od te velike zapljene, policiju smo pitali zašto je na ogromnu količinu droge uhićeno malo ili ništa osoba, griješi li policija u svojem radu u nekom dijelu pa dileri otkriju da je droga pronađena i da ju policija prati. Također, zanimalo nas je imaju li policajci koji se bave takvim poslovima adekvatnu tehničku opremu.

Uhićeno osam osoba u tri istrage

Iz policije nisu željeli iznositi mogućnosti iznositi nove činjenice o kriminalističkom istraživanju pronalaska više od pola tone kokaina u Luci Ploče jer je istraga još uvijek u tijeku.

Nisu mogli otkriti ni kako je policija došla do informacije koja je dovela do ove ogromne zapljene, no ipak su poručili  da je u sklopu tri kriminalistička istraživanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske uhićeno ukupno osam osoba koje su kazneno prijavljene za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Pomogao bi im carinski rentgen

Što se tiče opreme, navode da raspolažu različitom opremom koja im pomaže pri kriminalističkim istraživanjima bez puno detalja. Taktiku i metodu otkrivanja droge unaprjeđuju, ističu, te prate i primjenu tehničkih sredstava koja im mogu pomoći pritom. Također, proučava se stanje i svi pojavni oblici krijumčarenja i s tim povezane neovlaštene proizvodnje i preprodaje droga", navode iz MUP-a.

No, navode kako bi im jedan uređaj ipak dobrodošao i pomogao u ovakvim poslovima.

"Što se tiče tehničkih uređaja, između ostalog, carinski bi rendgen zasigurno olakšao nadzor robe koja pristiže u npr. Luku Ploče, ali pri tom ćemo svakako napomenuti da su ovako velike zapljene, kao i sva druga velika kriminalistička istraživanja, rezultat vrlo ustrajnog i dugotrajnog rada policijskih službenika pri čemu tehnika može biti od pomoći. Međutim, nikako ne može isključivo zamijeniti rad policijskih i carinskih službenika", dodaju u odgovoru iz MUP-a.

Službe kriminaliteta droga specijalizirane su za otkrivanje dilera i droga kako na regionalnom nivou, tako i na nacionalnom. Policajci provode i istrage s ciljem otkrivanja i uhićenja dilera.

Između dilera i kupca vlada zavjet šutnje

"Za napomenuti je kako se radi o specifičnom obliku kriminaliteta gdje između dilera i konzumenta-kupca droge vlada zavjet šutnje te strah od određenih oblika osvete ukoliko konzument-kupac prokaže svog dilera iz kojeg razloga se otkrivanje i procesuiranje dilera čini još težim, no usprkos tome policijski službenici i dalje učinkovito provode kriminalistička istraživanja koja rezultiraju otkrivanjem i uhićenjem počinitelja, zapljenama droga te njezinim uklanjanjem s ulica grada", navode u MUP-u.

"Često se naknadno pronađu i sankcioniraju drugi sudionici te krajnji konzumenti", poručuju iz MUP-a i dodaju da policajci surađuju s nacionalnim centrima te s policijama i agencijama drugih država kao i časnicima za vezu, ministarstvima i državnim tijelima, ostalim vladinim i nevladinim organizacijama.