MUP će svakog dana objavljivati podatke o nasilju u obitelju (Foto: Getty Images)
MUP će svakog dana objavljivati podatke o nasilju u obitelju (Foto: Getty Images)

Nasilje u obitelji događa se u ''četiri zida'', ali tamo ne treba i ostati, poručuje MUP. Njegove posljedice trpe žrtve, šira obitelj, ali i cijelo društvo.


MUP RH svakodnevno će putem ''Kalendara nasilja'' izvještavati javnost o kaznenim djelima i prekršajima nasilja u obitelji, priopćili su na svojim internetskim stranicama.

Vezani članci Vozačka dozvola (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Želite li besplatnu autoškolu? Sve što trebate je odgovoriti na jedno pitanje... Prometna policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic) Drastične kazne dale rezultat: U prvih mjesec dana od primjene novog zakona znatno pao broj poginulih u prometnim nesrećama

Cilj je upoznati javnost s brojnošću ovih kaznenih djela i prekršaja, po kojima policija i druge nadležne službe svakodnevno postupaju, daleko od očiju javnosti.

Prilikom ovog izvještavanja neće se objaviti podaci koji bi mogli dovesti do identiteta žrtve, svjedoka ili počinitelja navedenih kaznenih djela ili prekršaja, kao ni detalji samog događaja.

Što se tiče ovog tjedna, do danas je zabilježeno 70 slučajeva nasilja u obitelji.

1. travnja

Evidentirana su ukupno 33 događaja, od kojih tri kaznena djela (za čl. 179. a Nasilje u obitelji KZ RH, na području PU zagrebačke i osječko-baranjske) i 30 prekršaja (30 prekršaja iz čl. 10 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na području PU zagrebačke, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske, istarske, osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske, karlovačke, varaždinske, zadarske, krapinsko-zagorske, koprivničko-križevačke, ličko-senjske i virovitičko-podravske).

2. travnja

Iz domene nasilja u obitelji evidentirano je ukupno 18 događaja, od kojih dva kaznena djela (za čl. 179. Nasilje u obitelji KZ RH, na području PU zagrebačke i zadarske ) i 16 prekršaja (15 prekršaja iz čl. 10 i jedan iz čl. 19 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na području PU primorsko-goranske, ličko-senjske, zagrebačke, istarske, splitsko-dalmatinske, bjelovarsko-bilogorske, međimurske, zadarske, šibensko-kninske, virovitičko-podravske i varaždinske).

3. travnja

Na području Republike Hrvatske iz domene nasilja u obitelji evidentirano je ukupno 19 događaja, od kojih dva kaznena djela (za čl. 179. a Nasilje u obitelji KZ RH, na području PU požeško-slavonske i zagrebačke) i 17 prekršaja (iz čl. 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na području PU zadarske, virovitičko-podravske, varaždinske, splitsko-dalmatinske, brodsko-posavske, primorsko-goranske, osječko-baranjske, zagrebačke, krapinsko-zagorske, međimurske bjelovarsko-bilogorske i šibensko-kninske).