Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Isplata mirovina je sigurna i sredstva za njihova prva usklađivanja s troškovima života osigurana su u proračunu, istaknuo je ministar Mirando Mrsić.


Zamrzavanja mirovina neće biti dok je sadašnja koalicijska vlada na vlasti, rekao je Mrsić u Saboru.

'Mirovine će biti isplaćivane na vrijeme, kako je zacrtano i, unatoč nekim zlogukim primjedbama, nikakvih poremećaja neće biti', istaknuo je ministar Mrsić tijekom današnje saborske rasprave o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

S porastom troškova života i porastom plaća mirovine će se po švicarskoj formuli uskladiti 1. rujna, a iduće godine će se još vidjeti kako će se provoditi usklađivanje, rekao je ministar.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo što zapravo znači uplaćivanje u 'treći stup' i isplati li se Slika nije dostupna Mrsić: U novom proračunu neće se dirati mirovine

>> Mirovinski sustav propada, a ministar se ne izjašnjava o reformi

Pojašnjavajući izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, o kojima danas u hitnom postupku raspravlja Hrvatski sabor, rekao je da se u prvom redu radi o usklađenju sa Zakonom o poticanju zapošljavanja, a po kojemu će umirovljenici legalno moći raditi sezonske poslove u poljoprivredi, a mirovina im zbog toga neće biti uskraćena.

Zakonskim izmjenama propisuje se i da od 1. siječnja 2013. Povjerenstvo za reviziju invalidnosti bude u sklopu ministarstva nadležnog za mirovinski sustav, a s druge strane u sklopu HZMO-a od 1. siječnja 2014. trebao bi početi s radom Centar za medicinska vještačenja s ciljem utvrđivanja zdravstvenog stanja i radne sposobnosti osiguranika.

Na taj način pokušat će se uvesti reda u mirovinski sustav, s obzirom na to da je s 27 posto invalidskih mirovina Hrvatska u samom vrhu Europe, u kojoj je prosjek 6 do 7 posto, rekao je Mrsić, upitavši jesmo li najbolesniji u Europi.

Đuro Popijač u ime Kluba HDZ-a dao je potporu 'tehničkim intervencijama i usklađivanjima s postojećim zakonom', te pozdravio što se umirovljenicima omogućava da nešto legalno zarade i imaju određena primanja uz mirovinu. Upozorio je pak da se formiranjem centara upravljanja nastavlja 'praksa kadroviranja koja je jedina karakteristika rada ove vlade'.

Od reforme mirovinskog sustava koju je Kukuriku koalicija najavljivala u kampanji, nema ništa, ustvrdio je. Problemi u mirovinskom sustavu će se i dalje nagomilavati jer osim kozmetike tu nema ništa, ustvrdio je.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) vladajućima je zamjerio uvođenje novih dužnosničkih mjesta, poput zamjenika ravnatelja HZMO-a, nazvavši to političkim imenovanjem. Ustvrdio je kako je sustav do sada dobro funkcionirao i bez te funkcije, a ministra Mrsića upitao 'koliko još takvih mjesta namjerava otvoriti do kraja godine'.

Podršku zakonskim izmjenama dala je Vanja Posavac (SDP) posebno pohvalivši racionalizaciju sustava smanjivanjem broja članova Upravnog vijeća HZMO-a s 13 na devet članova.

Silvano Hrelja (HSU) je rekao da će HSU podržati izmjene zakona o mirovinskom osiguranju koje su sadržajne prirode i suštinski dobre.

Ustvrdio je kako ne stoji da se tim izmjenama snizuju standardi tripartitnog upravljanja mirovinskim osiguranjem te pozitivnim ocijenio što će se ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje birati putem javnog natječaja.

Hrelja smatra da Centar za medicinsko vještačanje treba dignuti na višu razinu i njegov rad učiniti transparentnijim. Založio se da se postupci i metode medicinskog vještačenja standardiziraju.

'Pitanje je kako to učiniti i stadardizirati te postupke', rekao je Dražen Đurović (HDSSB) navodeći da bi bilo bolje medicinske vještake 'rotirati i bolje platiti'.

Logičke izmjene zakona o mirovinskom osiguranju podržao je jer će, kaže, koristiti funkcioniranju mirovinskog sustava, a posebno pozdravlja uvođenje umirovljenika u sustav sezonskih poslova.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.