Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz sve poražavajuće podatke ministar Mrsić još ne iznosi kako Vlada planira srediti mirovinski sustav. U reformu sustava, koji se polako, ali sigurno urušava, neće se još najmanje pola godine.


Željko Soče proglašen je recepcionarom godine. No s 39 godina staža pravom nagradom smatrao bi odlazak u mirovinu.

Vezani članci Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL "Ako želimo veće penzije nema druge - moramo raditi više! Inicijativa za referendum ide u krivom smjeru" Stanje mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mirovinski sustav postaje neodrživ: "Ljudi se boje mirovine jer znaju kako stvari stoje"

Za tri godine moći će u prijevremenu mirovinu. No upitno je pod kojim uvjetima jer je ministar Mirando Mrsić u najavi reforme siguran samo u ono što Vlada ne želi.

Dugoročno gledano prema današnjim trendovima mirovinski sustav u hrvatskoj je neodrživ. čak svaki 7 umirovljenik je u privilegiranoj mirovini, svaki četvrti je invalid, a čak svaki treći je u prijevremenoj mirovini. Na povjesnom smo najnižem omjeru. Na jednog umirovljenika dolazi svega 1, 19 radnika.

Starosna granica od 65 godina ipak se neće podizati, a u Svjetskoj banci predlažu oštrije reforme.

Željku je jedino bitno što mu mirovina donosi. 'Jedina stvar što će ta mirovina biti sigurno mala', kaže Željko.

To može promijeniti samo država stvaranjem uvjeta za dugoročno održiv mirovinski sustav.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.