Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuno novi sustav

Mrsić daje inspektorima ovlasti tajnih agenata: Želim njemački 'Arbeitsamt'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ide se i u tajne operacije, tajne nadzore, potpuno drugačiji način rada. Želim da Inspektorat rada bude što sličniji onom što je 'Arbeitsamt' u Njemačkoj', poručio je ministar Mrsić.

Prijedlog novog Zakona o radu ministra rada Miranda Mrsića učinio je jednim od najnepopularnijih političara u Hrvatskoj. On kaže da nije postao ministar da bi bio popularan, već da donese potrebne reforme, koje su teške. U intervjuu za Novi list, Mrsić je ponovio neke ključne odrednice ZOR-a, koji će na dva saborska čitanja u siječnju 2014. godine te što je u njemu novo, a što sindikati i javnost smatraju spornim.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Slika nije dostupna Raspodjela radnog vremena Rasprava o izmjeni ZOR-a: Nema dogovora između sindikata i HUP-a

Mrsić: Prosvjedi neće pomoći Hrvatskoj da ide na bolje!

Preraspodjela rada je veliki kamen spoticanja, a ministar Mrsić istkanuo je kako će se novi ZOR osigurati da se ona vodi po propisima i to davanjem inspektoratu rada ovlasti tajnih agenata. "Pa, imat će i to pravo. Ide se i u tajne operacije, tajne nadzore, potpuno drugačiji način rada. Želim da Inspektorat rada bude što sličniji onom što je 'Arbeitsamt' u Njemačkoj", poručio je Mrsić.

Dobit će sve osim oružja

"Inspektorat dobiva nove ovlasti, a to znači da imaju pravo izvida, oduzimanja dokaza, oduzimanja videomaterijala, nadzora, pravo ulaska u tvrku. Dakle, inspektorat rada dobiva vrlo široke ovlasti. Sve će imati osim što neće imati naoružanje", istaknuo je Mrsić, no nije odgovorio na pitanje što ako će radnik odlučiti šutjeti o kršenju propisa u strahu za radno mjesto.

Takav sustav, međutim, niti u Njemačkoj, na koju se svi vole iznimno pozivati kao referentni primjer, nije dao 100-postotni učinak, a Mrsić je toga svjestan. "Nigdje ne postoji 100-postotno idealno rješenje. Povremeni rad je i u Njemačkoj veliki problem. S obzirom na to da se nalazimo u ekonomski zahtjevnoj situaciji ona iziskuje načine i rješenja koja su možda i ponekad izvan uobičajenih i stoga su reforme neophodne. Promjena mora biti. Moramo u reforme, zato tako dugo i pregovaramo pokušavajući naći prihvatljiv model. Ne lomimo preko koljena, napominjem godinu i pol dana ustrajno pregovaramo, tražimo kompromis i s jedne i druge strane. Ako ga neće biti moramo preuzeti odgovornost. Uvjeren sam da ćemo pronaći kompromis jer ova zemlja nema više vremena", napomenuo je Mrsić.

Mrsićevih 300

Hrvatska trenutno ima 247 inspektora rada, a Mrsić ističe kako bi ih trebalo biti oko 300. "Broj inspektora je različito uređen u različitim zemljama, ali bi otprilike na pet tisuća trebao biti jedan inspektor. U skladu s tim vidjet ćemo koliko nam inspektora nedostaje", kaže on.

"Trebalo bi ih biti negdje oko 300. Osim toga, Inspektorat ustrojavamo na potpuno drugačiji način. Više neće biti lokalnih inspektora, Inspektorat će pokrivati cijelu državu, bit će mobilni timovi, potpuno neovisna unutarnja kontrola. Zadatak nam je da se potpuno opreme i imaju bolju logistiku nego do sada. Bit će nadzora, tajnih operacija", ističe ministar.

Mrsić kaže i kako treba sačekati i vidjeti kad "padne" prva tvrtka zbog nepoštivanja radnog vremena te naglašava i preventivnu ulogu inspektora, kao i nemogućnost poduzeća da saznaju kad im prijeti inspekcijski nadzor.

Nije ministar zbog popularnosti

Ministar Mrsić je zbog ZOR-a postao omražen političar, a sindikalne središnjica su njemu i Vladi s prosvjeda na Markovom trgu ovog tjedna za Svetog Nikolu, osim šibe poklonili i pismeni otkaz. On kaže da se ne zamara svojom (ne)popularnošću. "Ne razmišljam na taj način. Nisam se prihvatio resora da budem dopadljiv nego da provodim promjene i reforme. Uvođenje promjena nije nikad zahvalan posao – uvijek nailazite na otpore i uvijek se netko nađe tko ima druga stajališta", ističe.

što se samog ZOR-a tiče, odustalo se od njegovog slanja u Sabor u prosincu, jer konzultacije u Vladi još uvijek traju, a Mrsić ističe kako će rasprava u dva čitanja vjerojatno biti u siječnju 2014. godine. "S obzirom na to da se radi o europskom zakonodavstvu moramo pokazati da su promjene koje smo unijeli u Zakon potpuno u skladu s Direktivama EU. S druge strane, u predstojećem periodu obavit ćemo dodatne konzultacije", dodaje.

Na kraju ističe kako su vrata pregovora i razgovora i dalje otvorena, ako je moguće te je pozvao sindikate za pregovarački stol i nastavak prekinutih pregovora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene