Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupak u tijeku

Smaragdna rijeka koja oduševljava mnoge napokon bi mogla biti zaštićena: "Često ni ne shvaćamo koliko je lijepa"

Aktualno Galerija Mrežnica - 2 Mrežnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mrežnica - 1 Mrežnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mrežnica - 3 Mrežnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mrežnica - 4 Mrežnica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Mrežnica - 5 Galerija 1/7 >>
Spomenik prirode i zaštićeni krajobraz – u ove dvije kategorije uskoro bi mogla i Mrežnica. Postupak zaštite je u tijeku, a reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić provjerio je što to znači za kupače, turiste i sve one koji s rijekom i na njoj žive.

Nakon trideset godina, Mrežnica će dobiti zaštitu kao spomenik prirode i zaštićeni krajobraz.

"Rijeka Mrežnica dobit će i na svojoj privlačnosti i atraktivnosti još i više. Stoga je naš zadatak da štitimo to zbog čega će ona biti proglašena zaštićenom – vrste, staništa, stanišne tipove", objasnila je Darka Spudić iz Javne ustanove Natura Viva.

Zaštitu podržavaju i oni koji s rijekom i od nje žive dugi niz godina.

"Potrebna je jer je jako puno gradnje, jako puno utjecaja na nju, raftinga. Hrpa ljudi dolazi, čak i previše i za nas koji živimo od toga. Neki red treba postojati", rekao je poduzetnik Dalibor Vukmanić.

Pročitajte i ovo Sajamski dani, ilustracija - 5 Domino-efekt Pobuna gradova protiv neradne nedjelje i blagdana: Sajamski dani šire se diljem Hrvatske

Zaštita, kažu nadležni, nije zabrana. Riječ je o uvjetima ponašanja na rijeci i uz nju.

"Samom zaštitom dobit ćemo alate. Ne samo mi kao ustanova, već i drugi sektori koji će svaki u svom djelokrugu moći poduzeti određene aktivnosti kako bi osigurali održivi razvoj i sklad između zaštite i svih aktivnosti koje će se ovdje u budućnosti događati", istaknula je Spudić.

Pročitajte i ovo Propucani automobil u Gradačcu Užas u BiH Detalji krvavog pohoda brutalnog ubojice: "Sve se odigralo u nekoliko trenutaka"

Rijeka često oduševi one koji prvi put na nju dođu, a domaći nerijetko nisu svjesni što imaju u svom dvorištu.

"Čak i ne shvaćamo koliko je to lijepo dok nam ne dođe netko sa strane i kaže. Onda gledamo u njega i onda shvaćamo da iz asfalta dolazi u zelenilo i prirodu", rekao je Vukmanić.

Koja će nakon zaštite ponuditi obrazac ponašanja, a sve kako bi što duže ostala zelena i potpuno prirodna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene