Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domino-efekt

Pobuna gradova protiv neradne nedjelje i blagdana: Sajamski dani šire se diljem Hrvatske

Aktualno Galerija Sajamski dani, ilustracija - 5 Sajamski dani, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sajamski dani, ilustracija - 2 Sajamski dani, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sajamski dani, ilustracija - 3 Sajamski dani, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sajamski dani, ilustracija - 4 Sajamski dani, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sajamski dani, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Brojni gradovi blagdan Velike Gospe proglašavaju sajamskim danom kako bi zaobišli zabranu rada barem za dio trgovina. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Barem za ovu godinu proglašenje sajamskog dana moglo bi spasiti obrtnike koji će u većini slučajeva pod izlikom sajma - prodavati svoje proizvode na Veliku Gospu.

Na radni dan nema puno turista na ulicama i trgovima Marije Bistrice. "Ponijeli smo križ i upalili sviće, kupili suvenire, uzeli jednu knjigu", kažu Cvita i Marko.

"Oni su jedni od rijetkih turista koji se mogu vidjeti na ulicala Marije Bistrice na radni dan", rekla je Gordana Mahmet Habaz, koja u Mariji Bistrici ima tradicijski obrt.

"To se uopće ne može usporediti, prometa na običan dan ima zanemarivo. Ja sam četvrta generacija u obitelji koja ovo radi i nikada nismo imali ovaj problem", kaže Gordana. 

Svjestan je toga i HDZ-ov načelnik Josip Milički pa je radne nedjelje omogućio prvo proglasivši jednu manifestaciju, a potom i sajamski dan na Veliku Gospu.

"Ne vidim problem da se hrvatsko nacionalno svetište stavi u posebnu kategoriju!", rekao je Milički. Vjeruje da će u Ministarstvu gospodarstva biti sluha za tu ideju.

Pročitajte i ovo Tomislav Gomerčić, profesor Vidljive rane Stručnjak o uginulom dupinu kod Šolte: "U ponedjeljak ćemo napraviti obdukciju. Zadnji slučaj namjernog ubijanja je bio prije 10-11 godina"

Sajamski dan diljem Hrvatske 

Domino efekt sajamskog dana tako se širi kroz cijelu Hrvatsku - na Veliku Gospu obrtnici će raditi u više od 30 gradova.

"Uvijek čovjek kupi nešto za prijatelja, neku sitnicu!", poručio je Zoran.

Dani Alke i Velike Gospe spasili su Sinjane, mučile su ih zatvorene trgovine.

"U vrijeme Alke na sinjskoj benzinskoj morali ste čekati dva sata kako bi natočili gorivo jer su ljudi čekali red za cigare, ulje, kruh", rekao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Pročitajte i ovo Požar u Zagrebu Zahvaćeni baraka i raslinje FOTO/VIDEO Buknuo požar na Savskoj cesti u Zagrebu, vatrogasci na terenu

Riječki gradonačelnik sajamski dan proglasio je samo na užem krugu Trsata, gdje će se obilježiti blagdan Velike Gospe.

Varaždin je na ovaj način spasio Špancirfest. 

"Mi smo se htjeli ovim zaključkom osigurati da naši izlagači nemaju nikakvih problema sa zakonom jer vidimo da ovaj zakon izaziva velike prijepore", rekao je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Rad nedjeljom Državni inspektorat će kontrolirati tek kada prođe 16 tjedana od donošenja zakona, ali za blagdane su već u akciji. Na Dan pobjede s prstima u pekmezu uhvaćene su 22 trgovine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene