Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok je bila ministrica

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa istražuje Mrak-Taritaš: Samu sebe imenovala na čelo Povjerenstva?

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dnevnik.hr)
Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispituje tvrdnje iz prijave da je Anka Mrak Taritaš, u vrijeme kad je bila ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala na čelo Povjerenstva za polaganje stručnog ispita. Ta funkcija donosila je i dodatne izdašne naknade kroz godine mandata, koje nije prijavila u imovinskoj kartici.

Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavljena je Anka Mrak Taritaš. Dok je bila ministrica, potpisala je odluku i sebe imenovala na čelo ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita u području prostornog uređenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Igra se proračunom'' Mrak-Taritaš optužila Bandića da je zadužio građane: ''Njegova zaduženja otplaćivat će naša djeca i unuci'' Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) SLUŽBENO POTVRĐENO GLAS podržao Milanovića, on poručio: "Moramo biti zajedno jer Hrvatska je u kandžama HDZ-a"

Za što se dobiva i naknada, a u prijavi protiv ministrice stoji da taj iznos nije spomenula u imovinskoj kartici.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kaže nam da još sve detalje ispituju.

"Još kao ministrica graditeljstva sama sebe imenovala u ispitno povjerenstvo te da je za navedenu funkciju primala naknadu koju nije stavila u imovinsku karticu i druga prijava se odnosi na netočnost njene kartice. Prijava je došla u 12. mjesecu mi smo odmah poslali dopise i čekamo odgovor", kaže predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Anka Mrak Taritaš nam objašnjava - na čelu tog ispitnog povjerenstva uvijek su bili dužnosnici.

"Ja sam nasljedila na tom mjestu bivšu državnu tajnicu koja je bila u Vladi HDZ-a i nakon toga je mene nasljedio državni tajnik, to su vam isključivo stručni poslovi za prostorno uređenje i ja sam to ispitivala, mislim da sam bila najkvalificiranija onda, a bila bi i danas", kaže Anka Mrak Taritaš.

No pitanje koliku je točnu naknadu dobila kaže ne zna jer to je bilo prije pet godina. Naknada se dobiva po ispitu, a kaže kako će tražiti sve izvode računa.

"Ja točno moram vidjeti koja je bila naknada, koji je bio iznos, ja sam imala i zamjenu tako da je većinom to radila zamjena i naknadu je dobivala zamjena, a ne ja", dodaje bivša ministrica.

U imovinskim karticama nije navela dodatne prihode, već samo plaću u početku mandata 16.817 kuna, a poslije 16.200 kuna neto. Je li u to uračunata i naknada koju je dobivala za ispitivanje te koliko je ukupno dobila od Ministarstva graditeljstva, nismo dobili odgovor.

Iz HNS-a, stranke čiji je tada bila član kažu kako nemaju saznanja o ovim slučajevima.

"Ove su nas informacije neugodno iznenadile. Želimo vjerovati da si kolegica Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a nije isplaćivala sumnjive naknade niti da bi zlorabila svoj položaj da samu sebe imenuje za predsjednicu Povjerenstva i tako ostvari financijsku korist, osobito imajući u vidu njezine izjave koje se dobrim dijelom temelje na osudi takvih pojava."

Hoće li se zbog ovog slučaja pokrenuti postupak, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tek odlučuje. Trenutačno protiv Mrak Taritaš vode postupak zbog stana koji joj je darovao sin, a ona ga je zatim darovala drugom sinu - i nije na vrijeme prijavila promjene u imovini. Bila je prijavljena i zbog sanacije stanova u Gunji, jer je tamo angažirana tvrtka koja je adaptirala i njezinu nekrentninu - no ta prijava je odbačena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene