Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojašnjenje prometnog stručnjaka

Možete li dobiti kaznu ako "blicate" drugim vozačima kada vidite policiju na cesti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Može li vas policija kazniti ako, kao vozač, "blicate" drugim sudionicima u prometu i dajete im do znanja da je u blizini policija? Prometni stručnjak pojašnjava kako to policija tretira.

Nerijetko se u prometu može vidjeti solidarnost vozača kada primijete policiju na cesti koja mjeri brzinu. Vozači su se snašli pa tako "blicanjem" daju drugim sudionicima u prometu signal da prilagode brzinu.

Može li vas policija zbog toga kazniti? Prometni stručnjak Goran Husinec je za DNEVNIK.hr rekao da ne može, ali da policija ima dijelove zakona koji im idu u prilog.

"Vi možete reći da ste pozdravljali prijatelja na cesti. No, policija, ako vas ulovi da 'blicate', može reći da ste ugrožavali promet", pojašnjava Husinec.

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama piše i da je dopušteno dati svjetlosni znak upozorenja i prije pretjecanja drugog vozila.

Pročitajte i ovo Slušalice ZAKONSKE IZMJENE Pravila u prometu: Slušalice u ušima u nekim bi vas situacijama mogle skupo koštati

Zakon nalaže da vozač ne smije požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova, ali nije dopušteno zaslijepiti drugog vozača dugim svjetlima. Za takav prekršaj novčana kazna je 300 kuna.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene