Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za plaće

SDP UCIJENIO MOST Grbin: Učili smo od vas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog porezne reforme plaće državnih dužnosnika rast će između 600 i 2000 kuna.

Zbog porezne reforme plaće državnih dužnosnika rast će između 600 i 2000 kuna. Mostov prijedlog da se to zaustavi ušao je u saborsku proceduru.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!" Ulica s različitim stopama poreza - 4 Bizarnosti porezne reforme Kolika će vam biti plaća moglo bi ovisiti u kojem dijelu ulice živite: "Bilo bi smiješno da nije žalosno"

Predlažu da se Vladi oduzme pravo uređivanja osnovice plaća dužnosnicima te da se zakonom smanji koeficijent. Budući da za svoj prijedlog nemaju potporu HDZ-a, mogu ga donijeti jedino uz potporu oporbe. No SDP ima uvjet.

"Činjenica je da će kroz poreznu reformu koju je izglasao ovaj Sabor značajno porasti plaće određenim kategorijama, naročlito onima koje imaju veću plaću", kaže Mostov Robert Podolnjak.

"Učili smo od vas, kad radiš moraš od nekoga učiti. Postavili smo vam nešto što se zove politička ucjena, možemo to nazvati političkom trgovinom. Ukoliko vi podržite povećanje minimalne plaće za sve radnike u RH mi iz kluba zastupnika SDP podržat ćemo smanjenje plaće, NETO primitika za državne dužnosnike", rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

Podolnjak je objasnio da su hitni postupak tražili da plaće dužnosnika zbog poreznog rasterećenja ne bi rasle 1. siječnja, kad kreće i porezna reforma.

"Sada osnovicu plaća dužnosnika utvrđuje Vlada, a koeficijenti za izračun plaća određeni su Zakonom o pravima državnih dužnosnika. Predlažemo da se i osnovica određuje ovim zakonom, na način da ostaje na sadašnjoj razini, a da se koeficijenti smanje kako bi se što više ograničio utjecaj porezne reforme na rast plaća dužnosnika. Dosad je praksa bila da Vlada, kao što je to učinila Milanovićeva, smanjuje osnovicu dužnosničkih plaća zbog promjene stopa poreza na dohodak, pa je sada ta osnovica manja nego osnovica plaća državnih službenika", rekao je Podolnjak, pojasnivši razloge zbog kojih Most smatra da je bolje rješenje intervenirati u koeficijente za izračun plaća.

"Nemoguće je u potpunosti spriječiti bilo kakav rast ovih plaća, ali može ga se u značajnoj mjeri ograničiti. Taj rast plaća dužnosnika ne bi bio mali, od 600 do preko dvije tisuće kuna. Stav Mosta je da nije prihvatljivo da plaću rastu isključivo zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak, a da to nije rezultat niti promjena osnovice niti koeficijenta. To treba izbjeći, u suprotnom bi se slala apsolutno pogrešna poruka javnosti", rekao je, dodajući da bi iznimka ostali dužnosnici u Uredu predsjednice, kojima koeficijente za plaće određuje predsjednica.

Grbin je potom prozvao Podolnjaka da iznosi neistine. "Neće rasti bruto plaće nego neto primanja državnih dužnosnika i to zato što su HDZ i Most dogovorili da od 1. siječnja rastu visoke plaće i da bogatiji budu bogatiji. Profesor bi se morao preciznije izražavati", rekao je Grbin.

Grbin je također podsjetio Most na njihova jamstva o kojima su govorili prije izbora, a koja su bila uvjet za podršku vladi. "Naša Vlada dva puta je smanjivala osnovice plaća dužnosnika, ukupno je smanjena za 16 posto. Nismo od toga radili nikakav cirkus", poručio je Grbin.

Dražen Bošnjaković (HDZ) misli da nije najvažnije pitanje hoće li dužnosnici imati "plaću par sto kuna više ili par sto kuna manje".
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene