Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista
Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista Foto: Patrik Macek/Pixsell

Iz Mosta su u srijedu rekli da su inicirali sastanak oporbe kako bi zajednički reagirali na krizu institucija nakon izbijanja afere Janaf, a zbog pucanja istražnih mjera i curenja informacija zatražili su osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o radu Državnog odvjetništva.


"Nama konstantno pucaju mjere, konstantno nam cure informacije iz istraga, pa je potrebno propitati rad DORH-a i naših institucija", rekao je na konferenciji za novinare u Saboru zastupnik Nikola Grmoja.

Vezani članci Zlata Hrvoj Šipek, nova državna odvjetnica Glavna državna odvjetnica pozitivna na koronavirus: ''Bez nje nema smisla raspravljati o radu DORH-a'' Vinko Grgić Grgić u Remetincu potpisao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške: ''Prvom prigodom obratit će se javnosti...''

Uz to, dodao je, imamo i "nevjerojatno teške optužbe" predsjednika Republike Zorana Milanovića da je riječ o "kriminalnom curenju informacija iz DORH-a te da su predsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova utjecali na ovu istragu i politički je instrumentalizirali".

Povjerenstvo treba istražiti utjecaj politike na DORH i policiju

U Mostu, naglasio je Grmoja, žele da se sve to ispita te da Sabor osnuje istražno povjerenstvo koje se ne može baviti konkretnim slučajem afere Janaf, ali može istražiti utjecaj politike na DORH i policiju te se općenito baviti curenjem informacija u istragama i kako "začepiti rupe koje imamo u DORH-u". Smatra da se na ovu temu trebaju sastati i Antikorupcijsko vijeće te saborski odbori za zakonodavstvo i pravosuđe.

Kao član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Miro Bulj je najavio da će zatražiti hitnu tematsku sjednicu Odbora kako bi se raspravile izjave predsjednika i premijera kao osoba zaduženih za funkcioniranje sustava. "Milanović je govorio kompromitirajuće stvari o radu DORH-a i Vlade i ne preostaje nam ništa nego da Sabor, kao tijelo koje je narod izabrao, hitno poduzme određene mjere jer očito 'duboka država' funkcionira, što vidimo na slučaju Kluba u Slovenskoj 9", ocijenio je Bulj.

U Kovačevićevu klubu nije se igrao šah, nego dijelio opljačkani novac

Vezano za spomenuti klub u kojem je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, uhićen kao sudionik spomenute afere, navodno ugošćivao društvenopolitičku elitu, kazao je kako se tamo nisu igrali "šah ni 'čovječe ne ljuti se'", nego su se "dovodile eskort-dame i dijelio novac opljačkan u tvrtkama".

Stoga se navedeni Odbor, ustvrdio je Bulj, hitno treba sastati i donijeti određene zaključke, dok od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića očekuje da Saboru omogući da hitno raspravi izvješće DORH-a jer, kaže, za to postoji veliki interes javnosti zbog curenja informacija i probijanja mjera.

Na pitanje insinuira li da su visoki državni dužnosnici u tom klubu dijelili novac, Bulj je rekao kako samo zna da se tamo ulazilo s torbama novca, "a tko ga je i kako dijelio, to treba pitati one koji su bili tamo". Grmoja je istaknuo kako nitko od mostovaca nije bio u tom klubu te da pristojan čovjek "najradije ne bi razgovarao o ovoj kaljuži", ali su u stranci primorani govoriti o toj aferi jer su institucije "ugrožene, okupirane, a DORH možda najveći problem Republike Hrvatske".

Bauk: "Ta tema zaslužuje tu vrstu aktivnosti"

Nakon sastanka klubova oporbe medijima se u Saboru obratio i SDP-ov Arsen Bauk. 

"To je tema koja zaslužuje tu vrstu aktivnosti. Utvrdit ćemo sadržaj samog prijedloga za osnivanje, a vjerojatno će i druge stranke imati ideje", rekao je Bauk. 

Kazao je kako u saboru ima mnogo stranaka, ali se nada da će svima biti u interesu da Hrvatska funkcionira kao pravna država.