Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most Raša pod vodom

Iz Raše evakuirana djeca, jugo oštetilo lukobran u Karlobagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općina Raša proglasila je kasno sinoć izvanredno stanje zbog poplave. Razina vode rijeke Raša porasla je za oko 1,85 metara. Najgore je bilo u mjestu Most Raši, gdje je iz svojih kuća evakuirano deset obitelji među kojima je osmero djece. Dio je ljudi kojima je ponuđena evakuacija to odbio te su ostali u kućama braniti stvari.

Raša je nabujala tijekom noći, a sada se stanje koje je uzrokovalo jako jugo, obilne padaline i visoka morska plima, pomalo smiruje, a voda se povukla za desetak centimetara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Identitet se istražuje Jeziv pronalazak u Istri: U šumi kod Poreča nađene ljudske kosti Izbori, ilustracija prijevremeni izbori IDS zadržao vlast u Raši: Izabran novi načelnik općine

Višednevne kiše ugrozile su nasipe rijeke Raše i kanale na njezinom ušću pa se voda izlila na nekoliko mjesta poplavivši i polja u blizini izvora vodom kojim se opskrbljuje najveći dio Labinščine.

Poplavljeni su podrumi mnogih kuća i most Raša. Na terenu su vatrogasci lokalnog DVD-a, djelatnici Hrvatskih voda i brojni mještani. Slična situacija u Raši zabilježena je i 1993. godine. Radi se na obnovi i pojačavanju nasipa. 

Stanovništvo je i dalje u pripravnosti, a općina Raša ponudila je ljudima privremen smještaj jer su im poplavljene kuće, stanovi, podrumi, okolne ceste i mostovi. Najkritičnije točke bile su dvije stambene jedinice te rezervat magaraca 'Liburna'.

Olujno jugo protekle je noći oštetilo i povuklo u more dio kamenog lukobrana na parkiralištu u Karlobagu, a dijelom je oštetilo i betonski dio gradske plaže. Kako se doznaje u općinskoj upravi u Karlobagu štete će se procijeniti. More je noćas poplavilo i dio Jadranske magistrale kroz samo mjesto zbog čega je bio u prekidu promet između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. 

Jutros oko šest sati voda je prijetila i rezervatu magaraca Liburna, no srećom vlasnik je uspio spasiti tridesetak životinja.

Na području Pazina u protekla 24 sata palo je 79 litara po četvornom metru, isto toliko i u Rijeci dok je u Puli palo 50.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene