Čelnici Mosta nezavisnih lista uputili su u četvrtak u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o izborima kojima bi se broj zastupnika u Saboru smanjio sa 151 na 120, izborne jedinice ne bi dijelile granice županija i gradova, a po tri zastupnika birala bi se preferencijskim glasovima.

Galerija +0 Božo Petrov i Robert Podolnjak (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

"Posljednjih tjedana zbog sumnje u beskrupuloznu političku trgovinu pokazalo se koliko je važna inicijativa Mosta, koju smo predstavili još u studenom prošle godine, o izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare.

Vezani članci Zvonimir Troskot, Božo Petrov i Marin Miletić VIDEO Most predstavio stranačku deklaraciju: "Mi smo jedini put, jedina alternativa ovom potrošenom sustavu" Zastupnici Mosta Most odbio HDZ-ov poziv: "Oni koji odu na takav razgovor kvalificiraju se kao hijene"

Dodao je da ta inicijativa nije bila prihvaćena jer je određenim skupinama bilo bitno zaštititi svoje fotelje. Ipak, izmjene zakona uputili su u javnu raspravu, odnosno e-savjetovanje. "Danas je završila javna rasprava, pa prijedlog zakona upućujemo u saborsku proceduru", najavio je Petrov.

"Stavljanjem prijedloga zakona na dnevni red imamo dovoljno vremena da Sabor u raspravi dođe do najboljih rješenja. Činjenica je da smo jedini ponudili cjeloviti model koji ćemo predložiti Saboru", rekao je profesor ustavnog prava i Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak.

Taj model predviđa smanjenje broja zastupnika sa 151 na 120 zastupnika, od kojih bi se 111 biralo iz općih izbornih jedinica koje bi bile regionalizirane i u kojima se ne bi biralo manje od 15 zastupnika, a pritom ne bi dijelile granice županija i Grada Zagreba.

Također, smanjio bi se broj zastupnika nacionalnih manjina na šest umjesto sadašnjih osam te bi se po tri zastupnika u izbornim jedinicama birala preferencijskim glasovima. Most želi razmjeran sustav, veće izborne jedinice i smanjenje izbornoga praga s pet na četiri posto.

"To bi bio pravičan i pravedan sustav koji je odgovoran prema biračima, racionaliziran i smanjen za 31 zastupnika. Očekujemo da taj prijedlog tijekom ove godine bude prihvaćen", kaže Podolnjak.

Na pitanje zašto broj zastupnika ne bi bio još manji, Podolnjak je odgovorio kako bi manji broj narušio strukturu koju bira većina jer su minimalne kvote manjinskih zastupnika propisane Ustavom i na njih ne bi mogli utjecati i dodatno ih umanjiti.

Što se tiče zabrane predizbornih koalicija, Podolnjak kaže da je Most načelno protiv predizbornih koalicija, a tri preferencijska glasa imaju sličan učinak zabrani predizbornih koalicija jer zbog tih glasova niti jedna predizborna koalicija strankama ne bi mogla jamčiti određeni broj saborskih mjesta. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju