Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problemi u vojsci

Oglasio se MORH: "Milanović je poslao vojsku u BiH bez papirologije. Spriječili smo međunarodni skandal"

MORH se oglasio oko optužbi da je predsjednik Republike Zoran Milanović tražio da se vojska pošalje u BiH i navode da je predsjednik doveo vojsku u neugodan položaj kad su pripadnici vojske na granici shvatili da neće moći ući u BiH bez potrebne papirologije.

Ministar obrane Mario Banožić optužio je predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) Zorana Milanovića da krši zakon i tvrdi da je načelnik Glavnog stožera donio stotinjak zapovijedi i određenih odluka bez njegovog i znanja. Jedna od tvrdnji je i da je Milanović tražio da se pošalje vojsku u BiH.

Gostujući u Dnevniku Nove TV predsjednikov savjetnik za veterane, inače bivši inspektor obrane, umirovljeni general Marijan Mareković, kazao je kako to nije točno i poručio ministru da bi "trebao reći hrvatskoj javnosti koju je to postrojbu Hrvatske vojske predsjednik želio uputiti u BiH".

Iz MORH-a je u ponedjeljak stiglo i priopćenje na navedenu temu u kojem piše kako je "Ured predsjednika Republike Hrvatske 17. ožujka 2021. izvijestio je načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja kako će Marijan Mareković, posebni savjetnik biti izaslanik Predsjednika Republike na obilježavanju 27. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu u Bosni i Hercegovini".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Puzajući državni udar, čato... Ponovit ćemo: Premijer kaže da nema prepirki. Ovo su neke od izjava koje su si zadnjih nekoliko dana uputili

Ističu da predsjednik Zoran Milanović nije poštivao proceduru te je poslao vojsku u BiH bez odluke ministarstva te je doveo u neugodan položaj kad su pripadnici vojske na granici shvatili da neće moći ući u BiH bez potrebne papirologije.

"Također, Ured predsjednika Republike Hrvatske izvijestio je da će u skladu s Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske na tom obilježavanju nazočiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Sukladno Zakonu o obrani, članku 69. stavku 5., odluku u tim situacijama odnosno odluku o prelasku granice Republike Hrvatske radi protokolarno – ceremonijalnih aktivnosti te postrojbi razine voda i niže donosi ministar obrane. Prema saznanjima Ministarstva obrane, pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su upućeni prema Bosni i Hercegovini i prije donošenja odluke ministra obrane. Međutim, shvaćeno je da neće moći prijeći granicu Republike Hrvatske bez odluke ministra obrane i bez naloga za službeno putovanje u inozemstvo za čije je izdavanje za međunarodnu aktivnost nadležno Ministarstvo obrane. Takvim postupanjem Ured predsjednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović suspendirao razgovor Grlić Radman o zastoju u imenovanjima veleposlanika: "Strane zemlje nam se smiju"

Shvativši da se ne može bez odluke ministra obrane provesti zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, pisano se obratio ministru obrane 18. ožujka 2021. i zatražio da se odobri zahtjev predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske za angažiranjem pripadnika Počasno-zaštitne bojne u inozemstvu. U skladu sa svojom zakonskom ovlasti ministar obrane donio je 18. ožujka 2021. Odluku kojom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga iz sastava Počasno-zaštitne bojne kako bi s Marijanom Marekovićem sudjelovali na tom obilježavanju u Bosni i Hercegovini.

Ističemo kako za Ministarstvo obrane sudjelovanje Počasno-zaštitine bojne na navedenom obilježavanju nije bilo sporno, međutim Ured predsjednika trebao je poštovati Zakonom o obrani propisanu proceduru.

Pročitajte i ovo Mato Palić, docent na Katedri ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku Sukob predsjednik - ministar Je li Milanović prekoračio svoje ovlasti? Pitali smo ustavnog stručnjaka

Ministarstvo obrane donošenjem odluke spriječilo je međunarodni skandal. Ministarstvo obrane i ovom prigodom ističe da su nadležnosti državnih tijela u području obrane Zakonom o obrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimjeren. Zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske trebao je biti upućen ministru obrane koji sukladno Zakonu o obrani donosi odluku i zadužuje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da svojom zapovjedi provede odluku. To je jedino moguće i zakonito postupanje", piše u priopćenju Ministarstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene