Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

MORH je zatražio ponude od pet zemalja za kupovinu višenamjenoskog borbenog aviona.


Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je da je danas uručilo zahtjev za ponudom (Request for Proposal, RfP) za višenamjenski borbeni avion u pet država - Grčku, Izrael, Južnu Koreju, Švedsku i SAD.

Grčka, Izrael i SAD Hrvatskoj nude zrakoplove F-16, Koreja zrakoplov GFA-50, a Švedska Gripen JAS-39.

Vezani članci Kanader, ilustracija MORH poslao u pomoć dva aviona za gašenje požara u BiH: Vatra prijeti kućama Slika nije dostupna MORH nabavlja nove borbene zrakoplove - Zahtjeve će poslati u 5 država

"Zahtjev će biti uručen preko veleposlanstava navedenih država, a rok za odgovor na ponudu je 75 dana. Po primitku ponuda, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku", navode u ministarstvu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević od stupanja na dužnost najavljuje da je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo te da će odluka o odabiru vrste aviona biti donesena do kraja 2017. Početkom srpnja je izjavio da bi Hrvatska mogla nabaviti 12 zrakoplova te da u obzir dolaze i korišteni strojevi. (Hina)