Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potvrdio MORH

Hranj je trebao s Banožićem na Kosovo, već su mu kupili kartu, no u zadnji tren došlo je do preokreta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Mario Banožić u službenom je posjetu Kosovu tijekom kojeg je posjetio sjedište NATO operacije KFOR, te se susreo s hrvatskim vojnicima koji su smješteni u Campu Villagio kod Peći. S njim je trebao biti i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, no u zadnji trenutak došlo je do obrata.

Hrvatski kontigent u sastavu NATO operacije KFOR broji 130 vojnika. Iako ovaj posjet ima i svoju vojnu komponentu u hrvatskom izaslanstvu nema predstavnika Glavnog stožera što je jako neuobičajna situacija jer je uobičajeno da u takvim prilikama u izaslanstvu bude i načelnik Glavnog stožera ili neki drugi visoko rangirani časnik. Naime, iz Ministarstva obrene kazali su da je dolazak admirala Hranja bio predviđen i već je bila kupljena avionska karta za njega, no dogodio se preokret, javlja Jutarnji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

U MORH-u tvrde kako je tada iz Kabineta načelnika Glavnog stožera stigla obavijest kako admiral Hranj iz osobnih razloga nije u mogućnosti sudjelovati u planiranom posjetu te je zatražio i korištenje godišnjeg odmora. Iz Kabineta načelnika predložili su da na Kosovo kao zamjena otputuje zamjenik načelnika general Siniša Jurkovića. No, u MORH-u tvrde kako zamjena nije bila moguća. "Zbog nemogućnosti prenošenja avionske karte na drugu osobu i zbog kratkih rokova vezanih uz aktivnosti i organizaciju službenog putovanja u Republiku Kosovo nije bila moguća izmjena sastava izaslanstva", stoji u odgovoru Ministarstva obrane.

Neki u vojnom sustavu Hranjev odlazak na godišnji odmor povezuju s namjerom da izbjegne dvodnevno druženje sa ministrom obrane na Kosovu.

Naime, odnosi Banožića i Hranja već su neko vrijeme na klimavim nogama od kad je ministar tražio admirala da podnese ostavku, a Hranj optužio Banožića da da sustavno zlostavlja. Osim toga, u tijeku inspekcijski nadzor zapovjedi admirala Hranja oko korištenja vojnih sredstava za potrebe Ureda predsjednika koje je zatražio ministar obrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene