Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utvrđuju se uzroci

Letjelica oštećena: MORH-ov dron Orbiter 3 pokvario se u zraku pa morao prisilno sletjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je da je došlo do kontroliranog prisilnog slijetanja letjelice Orbiter 3.

Tijekom provedbe planiranih aktivnosti u okviru međunarodne vojne vježbe ''Trojan Footprint'' na području Udbine u noći s 11. na 12. svibnja 2022. zbog tehničkih problema došlo je do kontroliranog prisilnog slijetanja letjelice Orbiter 3 iz sastava Hrvatske vojske, izvijestio je MORH.

Letjelica je, navode, sletjela na nenaseljenom području kod mjesta Prijeboj i pretrpjela je oštećenja.

Nije bilo ozlijeđenih osoba, kao ni druge materijalne štete osim oštećenja na samoj letjelici, a u tijeku je utvrđivanje uzroka prisilnog slijetanja, poručili su iz MORH-a.

Pročitajte i ovo Bespilotni zrakoplovni sustav Orbiter 3 (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Za borbu s požarima Ministar Krstičević na predstavljanju zrakoplovnog sustava: "Duga je još sezona stoga i dalje pozivam na oprez"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Enigma iz zraka Plenković sa Zelenskim u Kijevu razgovarao o padu drona u Zagrebu, evo što tvrde Ukrajinci

Besposadni zrakoplovni sustav koristi se za rano otkrivanje požara, nadzor plovnih i cestovnih putova te tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice te ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti.

Primarni cilj Besposadnog zrakoplovnog sustava ''Orbiter 3'' je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60 posto, a Hrvatska vojska koristi ga u omjeru 40 posto, i to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštite od požara i slično.

Besposadni zrakoplovni sustav ''Orbiter 3B'' sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati, istaknuto je ranije prilikom njegova predstavljanja.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene