Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka zadovoljna

'Moramo u rebalans kako bi dočekali kraj godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sastanka vladajuće koalicije veoma je izgledno rezanje mirovina tri do deset posto i zamrzavanje mirovina do 2010. godine. Situaciju je za Dnevnik Nove TV komentirala premijerka Jadranka Kosor, uvjerena kako je sve pod kontrolom i da će sve biti u redu.

Premijerka Kosor je zadovoljna, kaže kako je Vlada s partnerima održala dobar sastanak koji je urodio okvirom za rebalans koji slijedi. 'Usuglasili smo se oko mnogo stvari te također o nekim kratkoročnim i dugoročnim mjerama', rekla je Kosor dodavši kako će neki potezi doprinijeti demokratizaciji i samouvjereno tvrdi kako sve ide prema planu. Zbog veoma bolnih poteza postoji i mogućnost umirovljeničke bune zbog rezanja mirovine, ali premijerka se ne boji. 'Razgovorom s ljudima koji će biti dotaknuti rebalansom bit će im objašnjeno o čemu se radi.'

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Slika nije dostupna Kome uzeti? Proračunska rupa raste: Vlada ubrzo mora početi rezati!

>> Gradnja Pelješkog mosta ide dalje

'Moramo u rebalans kako bismo dočekali kraj godine, kako bi imali za plaće i mirovine i sve što nam treba. Stanje nije kritično, ali valja voditi računa o svakoj lipi, ne samo o onome što će biti ovaj mjesec, već i krajem godine', opravdava Kosor nepopularno rezanje i ostaje pri tome da će do dogovora doći vodeći računa i o najosjetljivijim skupinama. Ipak, unatoč snižavanju standarda građana mogućim smanjivanju plaća i već ionako malih mirovina, od Pelješkog mosta se ne odustaje. 'Zaustavljanje važnog infrastrukturnog projekta ne bi spasilo situaciju. 200 milijuna kuna koji su predviđeni za most ne bi spasilo proračun', uvjerava Kosor te napominje kako situaciju ne treba gledati crno – bijelo, jer između ostalog, napuštanje infrastrukturnih projekata znači i otkaze za ljude koji na njima rade.

Na stolu su plaće i mirovine, a konačnu odluku donijet će Sabor. Za sada PDV vrlo vjerojatno niije upitan. Problem povećanja PDV-a za premijerku nije teško, bez mnogo razmišljanja odgovorila je kako se porez neće povećati, ali isto tako napomenula da budući da razgovori još nisu gotovi želi biti oprezna i ne davati nikakva obećanja. Socijalni nemiri i odlazak koalicijskih partnera u ovom trenutku, kaže Kosor, nisu vjerojatni. No, Silvano Hrelja iz HSU-a rekao je kako mu rezanje mirovina nije prihvatljivo i da je moguće da napusti Vladu. Na upit koliko bi se uštedjelo od rezanja mirovina rekao je da se na polugodišnjoj razini radi o pola milijarde kuna, a na godišnjoj razini o milijardu i pol jer se istodobno s rezanjem mirovina predlaže i zamrzavanje usklađivanje mirovine s plaćama i to za tri šestomjesečna razdoblja, mirovinskog osiguranja, što se kosi s ustavnim načelima, pa postoje elementi za ustavnu tužbu. Dodao je i kako bi predloženim rezanjem bile obuhvaćene i braniteljske mirovine.

Unato tako javno iskazanom nezadovoljstvu dijela koalcije, premijerka se ne boji napuštanja partnera. 'Nešto je drugačije on razgovarao na sastanku', kaže Kosor. 'Na brodu su svi. Nećemo potonuti. Znamo kamo idemo i što točno treba učiniti. Teško je kormilariti, ali treba donositi čvrste, beskompromisne i bolne odluke. Ako ovo dobro napravimo, većina će sljedeće godine biti zadovoljna, jer ćemo opstati, a glava će nam biti iznad vode i tako pokazati da sami možemo rješavati svoje probleme.'

Hoće li se vratiti Sanader?

Sada se postavlja pitanje je li bivši premijer Ivo Sanader Jadranki Kosor prepustio premijersko mjesto kako bi ona popravila situaciju, a kada se sve riješi on će se vratiti. 'Gospodin Sannader je vrlo jasno rekao kako se sada povlači iz aktivne politike, ali da je u nekoj budućnosti sve moguće', podsjetila nas je Kosor.

Premijerka se osvrnula i na danas donesen kontorverzan zakon o umjetnoj oplodnji napomenuvši kako je on morao biti donesen, jer je to jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Naime, sporni sadržaj zakona nije poput europskih zakonia o istom pitanju jer Europska Komisija nije tražila poseban sadržaj, samo da ga se donese. 'Mislim da svaki zakon i kad se donese, treba stalno osluškivati i dorađivati, slušati ga u stvarnom životu', rekla je Kosor, a upit o ponašanju ministra turizma Damira Bajsa koje je bilo u suprotnosti sa zakonom za koji je glasovao nije željela komentirati.

Cijeli razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor možete pogledati u priloženom videu.

Kad biste mogli birati, što biste žrtvovali?

  • Plaće i mirovine
  • Pelješki most

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene