Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranke i zastupnici vladajuće koalicije prihvatili su danas prijedlog premijerke Jadranke Kosor da se odmah krene u rebalans državnog proračuna, a nakon sjednice u Banskim dvorima istaknuli su kako se ne razmišlja o smanjivanju plaća i mirovina prije jeseni.


‘Razmotrili smo sve ono što je zadaća pred nama i, što je izuzetno važno, dogovorili smo se da se ide u rebalans’, izjavila je večeras premijerka Kosor novinarima nakon dvoipolsatnog sastanka s koalicijskim partnerima. Napomenuvši kako je dogovoreno da se sada ide na drugi (rebalans), istaknula je kako se već u rujnu ide na treći rebalans državnog proračuna. ‘Imamo čvrstu potporu, koalicija je i u tom smislu vrlo čvrsta. Imamo isto stajalište, a mislim da je to vrlo važno u trenutcima u kojima moramo donositi teške odluke’, rekla je Kosor. Najavila je da će partneri još jednom razgovarati o proračunu prije subote, kada bi Vlada trebala utvrditi prijedlog rebalansa i poslati ga Hrvatskom saboru.

Vezani članci Slika nije dostupna Spas državne blagajne: Mnogo kritika, a konstruktivni prijedlozi? Slika nije dostupna U Vladi traje sastanak koalicije o rebalansu proračuna

Prema neslužbenim informacijama, potvrđuje se ono što premijerka nije htjela izustititi. U drugom, jesenskom rebalansu na red bi trebalo doći kresanje mirovina. Pošteđene bi ostale tek one ispod dvije tisuće kuna. Mirovine između dvije i tri tisuće bile bi smanjene za pet posto, a sve mirovine iznad tri tisuće kuna za čak deset posto. 

>> Premijerka uspjela srezati proračun za milijardu kuna?

Sve je zaista pod kontrolom, i plaće i mirovine, rodiljne potpore, doplatak za djecu itd. se isplaćuju redovito, kao što je bilo i do sada. U svakom smislu kontroliramo proračun i situaciju, nema mjesta ni za kakvu, ne daj Bože, paniku’, istaknula je premijerka te dodala kako su koalicijski partneri imali su neke vrlo zanimljive, vrlo dobre i vrlo konstruktivne prijedloge.

HDZ-ovi partneri o rebalansu državnog proračuna

HDZ-ovi koalicijski partneri poduprli su prijedlog premijerke Jadranke Kosor da se odmah krene u drugi, a na jesen i u treći rebalans državnog proračuna, no istodobno su istaknuli kako se u plaće i mirovine ne bi smjelo dirati prije nego što se isprave nelogičnosti u postojećem mirovinskom sustavu i javnoj nabavi te ne osigura efikasnije poslovanje državnih tvrtki.

Koalicijski partneri veoma su osjetljivi na pitanja rezanja plaća i mirovina i poručuju da će korisiti sve moguće mjere otpora ukoliko dođe do rezanja tih stavki.

Koalicijski partneri danas nisu usuglasili detalje rebalansa koji će u subotu utvrditi Vlada RH, a Josip Friščić (HSS) rekao je da će se još jednom sastati u petak i proanalizirati prihode te vidjeti gdje se oni još mogu povećati. ‘Manje zahvata će biti u rashodovnoj, a više na prihodovnoj strani’, kazao je Friščić, koji ne očekuje nove poreze, nego povećanje financijske discipline.

'Ne isključujemo sve moguće mjere otpora'

Silvano Hrelja (HSU) protivi se, pak, bilo kakvom smanjivanju mirovina i socijalnih prava. ‘Stojimo na stajalištu da su umirovljenici na najgoroj poziciji, i oni u ovoj državi moraju biti zadnji čija će se prava mijenjati. Ako dođe do toga, odregirat ćemo, a ne isključujemo sve moguće mjere otpora’, naglasio je Hrelja. Podsjetio je kako je riječ o pravima zajamčenim zakonom, te da bi se za bilo kakvo smanjenje tih prava morala poštovati procedura i mijenjati zakoni.

‘Hoćemo li mi sudjelovati u tome, ovisit će o tome koliko će se poštovati načela pravednosti, socijalne pravde i nedodirljivosti onoga što je zarađeno i uplaćeno’, rekao je Hrelja. Objasnio je da je HSU suglasan s revizijom svih mirovinskih prava. ‘Ako je netko dobio mirovinu po privilegiji, a ne zato što ju je zaradio, odmah možemo pristati na rezanje, ali za promjene zakona su potrebne čvrste analize’, kazao je.

Milorad Pupovac (SDSS) najavio je, pak, da će na novi sastanak u petak doći s konkretnim prijedlozima uštede u području javne nabave i u javnim poduzećima, koja, ocjenjuje, nedovoljno efikasno upravljaju državnim novcem. Pupovac je dodao kako o detaljima proračuna nije moguće razgovarati prije nego što Vlada pred partnere iznese jasne pokazatelje o proračunskim prihodima, a koje očekuje u petak. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju