Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro kažnjavanje traži Vlada

Monitoring nije ni počeo, a Hrvatska već ima veliki minus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najoštrije reakcije na splitsku gay paradu stižu iz Nizozemske, koja i inače žestoko kritizira Hrvatsku.

Nasilje u Splitu, tvrdi veleposlanica Kraljevine Nizozemske, dokaz je da je monitornig nad pravosuđem neophodan dok ne uđemo u Uniju. Oštro kažnjavanje svih napadača zatražila je i hrvatska Vlada.

Pročitajte i ovo Rijetka slika Van Gogha prodana za nekoliko milijuna eura Procijenjena je na 100 milijuna eura Jedna od najranijih Van Goghovih slika prodana za milijunski iznos Nizozemska šalje fregatu u Crveno more Odluka vlade Nizozemska šalje fregatu u Crveno more: "Zaštita slobodnog prolaza je izuzetno važna"

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske svjedočila je užarenoj atmosferi splitske gay parade. Svoje dojmove podijelila je u Karlovcu s najistaknutijim dužnosnicima hrvatskog pravosuđa. 'Bacanje kamenja, boca, pepeljara na prisutne. Bila sam osobno tamo i mogu vam reći zaista je bilo zastrašujuće', rekla je veleposlanica Stella Ronner-Grubačić.

Za veleposlanicu Nizozemske, jedne od zemalja koje traže monitoring nad Poglavljem 23 i nakon zaključenja pregovora, sada više nema dvojbe. Pravosuđe i temeljna ljudska prava u Hrvatskoj su još uvijek preslabi. 'Događaji poput ovog subotnjeg u Splitu dokazuju da je monitoring nad Poglavljem 23 nužan kako bismo bili sigurni da su reforme koje provodi hrvatska Vlada doista nepovratne i održive', dodala je Ronner-Grubačić.

Vandoren: Borba protiv korupcije mora se nastaviti

Političke štete učinjene u Splitu svjesna je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. 'Događaji kojima smo svjedočili ovih dana u Splitu su jedan od alarma da trebamo još više i još bolje i još predanije raditi', rekla je Kosor. Na što će EU u procesu monitoringa osobito obraćati pozornost upozorava njezin predstavnik u Hrvatskoj.

'Borba protiv korupcije mora se nastaviti, progon i kažnjavanje ratnih zločinaca mora se nastaviti i, naravno, reforma pravosuđa mora se dovršiti', izjavio je Paul Vandoren. Posebnih priprema za najavljeni monitoring u ministarstvu pravosuđa nema. Ministar Dražen Bošnjaković doživljava ga kao nastavak dosadašnjih procesa.

'Neće se nikakva nova tijela ne očekujem to, nego naprosto i mi kao ministarstvo pravosuđa po našoj zakonskoj definiciji i ulozi analiziramo stanje, pratimo stanje u pravosuđu i nakon tih analiza i pračenja predlažemo adekvatne mjere', rekao je Bošnjaković. Dodatne mjere očito će biti nužne. Monitoring još nije ni počeo, a Hrvatska je zbog splitskih nemilih događaja zaradila veliki europski minus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene