Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Monetizacija autocesta

Za Vladu nema druge opcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i Državni ured za upravljanje državnom imovinom ubrzano rade na prijedlozima zakona koji bi omogućili privatizaciju autocesta ili plan B kako ga nazivaju. Jer dugovi su golemi, a monetizacija je propala. U cijelu se priču upleo i Ustavni sud, dionice se sada nude i braniteljima, sindikati i dalje odlučni da prodaju treba spriječiti.

Za sindikate plan B nije opcija, a za Vladu druge opcije nema. 'To je pitanje budućnosti Hrvatske, vjerujte mi. Otplata dugova i upravljanje dugovima je strateško pitanje za nekoliko budućih Vlada', kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

Goleme dugove ne možemo plaćati, situacija nije jednostavna, mnogo se toga treba napraviti, a vremena je malo.

'Par zakona sigurno treba promijenit, treba riješit par bitnih ugovora i treba za izać na tržište dionica napisat, napravit prospekte, definirat rizike i sve ostalo. To su poslovi koji se u pravilu rade sigurno rade godinu do dvije dana', kaže Goran Vojković s Fakulteta prometnih znanosti.

Na izmjenama Zakona o cestama i Zakonu prvoj javnoj ponudi HAC-ONC-a se ubrzano radi, javna rasprava mogla bi početi već idućeg tjedna. Postupak neće biti jednostavan.

'Ako se ide u bilo kakvu privatizaciju društava koji upravljaju - treba riješiti odnose između njih, treba riješiti prospekte, treba riješiti kako će se upravljat i treba pitat bitna pitanja, što je sa cijenom cestarine?', dodaje Vojković.

Grčić: Ne odustajemo od 'modela B' monetizacije autocesta

Dionice bi u prvome krugu mogli kupiti građani i zaposlenici, u drugome Vlada računa na mirovinske fondove, a dio dionica besplatno će se ustupiti braniteljima.

Iz Hvidre kažu da bi taj potez podržali kada bi vjerovali da su to stvarne namjere Vlade. Kažu, da su ozbiljno željeli pomoći braniteljskim fondovima dali bi im postotak nedavno privatiziranog Croatia osiguranja. Ovako sve vide kao predizborni trik kojemu je cilj smiriti branitelje.

Iz sindikata se pak uzdaju u nedavnu odluku ustavnog suda. 'Ustavni sud je kad je odlučio da zabrani referendum istovremeno je Vladi zabranio davanje autocesta u koncesiju bez referenduma i zabranio je svaki drugi sličan pravni posao. IPO je sličan pravni posao', kaže Mijat Stanić.

Stručnjaci pak priželjkuju da se ovo iznimno važno pitanje riješi konsenzusom svih političkih aktera. Vlada pak priželjkuje javnu ponudu dionica do kraja godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene