Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Da se ne čujem redovito s obitelji i prijateljima iz Hrvatske mislim da bi na krizu potpuno zaboravila', piše Ivana Todorovski koja je s dečkom otišla u Maleziju u potragu za poslom. Dnevnik.hr vam svakog vikenda donosi njihove priče!


'Pomalo smo se navikli da je puno toga ovdje drugačije. Mlijeko je skupo, javni prijevoz jeftin, taksisti varaju, a u vlakovima postoje kupei samo za žene. No, da će nam šef jedne firme prići u nekom restoranu za vrijeme ručka i ponudit nam posao, to baš nismo očekivali', počinje Ivana Todorovski svoj blog.

Vezani članci Dino Rađa (Foto: Facebook) Pogledajte urnebesni video Dine Rađe koji je za suprugu Viktoriju snimio u Maleziji Slika nije dostupna Student s američkog Stanforda tvrdi da je pronašao lokaciju najvećeg misterija zrakoplovstva

'Ivan je već pisao o nezaposlenosti, ali samo ukratko stopa nezaposlenosti u Maleziji je oko 3%, a u Hrvatskoj oko 18%.
Australac Troy, vlasnik firme Oora iz Malezije, koja se bavi razvojem softwarea, web dizajnom, izradom vizualnog identiteta, oglašavanjem, vođenjem poslovnih profila i oglašavanjem na društvenim mrežama i sl. prišao nam je za vrijeme ručka u jednom restoranu i upitao nas odakle smo, što radimo u Maleziji itd. Prišao nam je jer smo bijelci, zato smo mu na prvu bili zanimljivi.

Ispostavilo se da je njegova firma smještena u ulazu do restorana, da treba nove ljude jer se posao širi i nekoliko puta nas zamolio da kad završimo s jelom dođemo ‘gore’ na razgovor. Na ručku nas je bilo sedmero. Zanimalo ga je tko je koje struke, što znamo raditi, što nas zanima itd.

Nakon ručka, Ivan, Zoe i ja smo otišli na razgovor. Razgovor je vodila njegova suradnica Sarah koja nam je ukratko predstavila kompaniju, čime se bave i što traže. Dalje ju je zanimalo nešto o svakome od nas pojedinačno, što smo po struci, kakva poslovna iskustva imamo, što znamo i što bi htjeli raditi. Oora ima potrebe za web dizajnerima i programerima (mislim da najviše php) te radnicima za rad u administraciji – računovodstvo.

Razgovor je bio vrlo opušten i u pozitivnom tonu, i izgledalo mi je kao da nas sve silno želi zaposliti pa makar izmislila neku poziciju. Ja sam se po kvalifikacijama uklapala u nekoliko radnih pozicija koje nude, dok npr. Zoe (operna pjevačica, performerica i učiteljica) nije. No Sarah ju je uporno ispitivala redom što sve potencijalno zna i može raditi sa željom da nađu neko zajedničko područje. Zanimljivo iskustvo. Mislim da do sada nisam bila na razgovoru za posao u kojem se poslodavac toliko trudio oko potencijalnih zaposlenika.

Više od mjesec dana je prošlo od kako smo ovdje, a nismo niti jednom nigdje čuli niti pročitali riječ kriza. Da se ne čujem redovito s obitelji i prijateljima iz Hrvatske mislim da bi na krizu potpuno zaboravila', piše Ivana Todorovski koja je s dečkom Ivanom Livićem prije nekoliko tjedana otišla u Maleziju. Svakog vikenda Dnevnik.hr donosit će vam njihove zanimljive priče iz zemlje čije je gospodarstvo u stalnom porastu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.