Obavijesti Pretražite Navigacija
Vlada tvrdi da to nije točno

MOL još u srpnju dao Vladi pristanak za objavu Glavnog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska naftna kompanija MOL objavila je priopćenje u kojem navodi da je hrvatskoj Vladi 26. srpnja dala suglasnost za objavu Glavnog ugovora o plinskom poslovanju.

Također je objavljeno da je jedina njihova primjedba vezana za neobjavljivanje formule za uvoznu cijenu plina. U priloženom faksimilu dopisa Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva od 26. srpnja MOL daje pristanak na objavljivanje cijeloga teksta Glavnog ugovora o plinskom poslovanju bez skraćivanja, a za objavljivanje odlomka ili sažetka tog ugovora pridržava pravo da o davanju pristanka za njegovo objavljivanje odluči po primitku predloženog teksta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skinuta oznaka tajnosti Vlada objavila Glavni ugovor o plinskom poslovanju s MOL-om Slika nije dostupna Neizdvajanje plinskog biznisa Dogovor Ine i MOL-a, od 1. siječnja plin ide gore!

Također primjećuje da bi objavljivanje formule uvozne cijene moglo imati negativan učinak na interese treće strane. MOL u priopćenju navodi kako je još 26. srpnja dao Vladi RH suglasnost za objavu Glavnog ugovora o plinskom poslovanju potpisanog 30. siječnja 2009. godine između MOL-a i Vlade RH.

Jedina primjedba bila je na formulu za uvoznu cijenu

Iz MOL-a pritom navode kako je jedina njihova primjedba bila da se 'u skladu s međunarodnim poslovnim standardima' ne objavljuje formula za uvoznu cijenu, budući da 'ugovorne strane ne objavljuju poslovne tajne koje se tiču treće strane', dodaje se u priopćenju koje je MOL objavio tijekom poslijepodneva.

MOL je priopćenju priložio faksimil dopisa kojeg je 26. srpnja ove godine poslao Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

>> 'Vlada od MOL-a nije dobila suglasnost za objavu glavnog ugovora'

U tom se dopisu ovlašteni zastupnici MOL-a daju 'svoj izričit pristanak na objavljivanje cijeloga teksta Glavnog ugovora o plinskom poslovanju bez bilo kakvog skraćivanja ili sažimanja, uzimajući u obzir veliko zanimanje javnosti za objavljivanje sporazuma između Republike Hrvatske i MOL-a'.

MOL je dao 'svoj izričit pristanak na objavljivanje bez skraćivanja ili sažimanja', stoji u priopćenju

'Za objavljivanje ili otkrivanje bilo kojeg odlomka ili sažetka Glavnog ugovora o plinskom poslovanju ovime pridržavamo pravo da o davanju pristanka za njegovo objavljivanje odlučimo po primitku predloženog teksta', navodi se u pismu.

'Usprkos gore navedenom, slobodni smo primijetiti da bi objavljivanje formule uvozne cijene moglo imati negativan učinak na interese treće strane pa time od vas tražimo da u odnosu na to poduzmete nužne mjere opreza', kaže se u dopisu MOL-a Ministarstvu gospodarstva.

'Nije točno da Vlada ne želi objaviti Glavni ugovor'

Hrvatsko Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva jutros je priopćilo kako nije točno da Vlada RH ne želi objaviti Glavni ugovor o plinskom poslovanju te da nije točno niti da je MOL Vladi RH dostavio potrebnu suglasnost za tu objavu.

'Naime, MOL je Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva dostavio informaciju o davanju preliminarne suglasnosti za objavu Ugovora, ali s jasnim ograničenjima vezanim za objavu teksta u cijelosti. Pored toga, MOL jasno daje do znanja da se odriče bilo kakve odgovornosti za eventualnu štetu koja bi mogla nastati prema trećima, tj. svu odgovornost za objavu snosila bi Vlada RH', naveli su iz Ministarstva.

U priopćenju Ministarstva također je istaknuto da Vlada RH ne može pristati na takva ograničenja i 'čim od MOL-a dobije potpunu suglasnost za objavu navedenog Ugovora, osobito u pogledu odgovornosti za štetu, Vlada RH će Ugovor i objaviti'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene