Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizdvajanje plinskog biznisa

Dogovor Ine i MOL-a, od 1. siječnja plin ide gore!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je potpisan Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i MOL-a.

Njime se izdvajanje plinskog biznisa iz Ine odgađa za 1. prosinca 2010. U priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću navodi se da će MOL Ini osigurati zajam, tako da se 1 milijarda kuna poreznog dugovanja Ine državi može podmiriti do kraja 2009. godine, a ostatak poreznih obveza Ina se obvezuje platiti do 31. ožujka 2010. U ime hrvatske Vlade Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju potpisao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, a u ime tvrtke MOL predsjednik Uprave i Glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi. Potpisivanju su bili nazočni predsjednica Vlade Jadranka Kosor, mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Peter Gyorkos, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović - Dropulić te predstavnici Ine i MOL-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatražili izvanrednu sjednicu NO-a Oglasio se MOL o pljački Ine: Za mega aferu doznali iz medija Slika nije dostupna Premijer Plenković "Otkup Ine prodajom dionica HEP-a je najbrži i najčišći i državi omogućuje kontrolu procesa"

Od 1. siječnja skuplji plin

Potpisanim Dodatkom rok za preuzimanje poslovanja trgovine plinom od strane Vlade odgađa se za 1. prosinca 2010. Dogovor zapravo znači da će od 1. siječnja plin poskupjetiUlazna cijena distributerima povećava se za potrošače 33 lipe po metru kubnom, a za povlaštene potrošače, odnosno HEPu i Petrokemiji za 30 lipa. O distributerima ovisi koliko će cijene dalje podizati. Hrvatski potrošači do sada su plaćali 2, 43 po metru kubnom.
 
Nadalje, stranke su se obvezale rješavati pitanja vezana za opskrbu plinom kako bi se izbjegli gubici tvrtke 'Prirodni plin' te rješavati ostala otvorena pitanja. Također je dogovorena Inina obveza plaćanja naknade za eksploataciju ugljikovodika, koja će se povećavati postupno do 2015. godine te će 1. siječnja 2015. godine iznositi 10 posto. Svi drugi najvažniji elementi Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dopune Dioničarskom sporazumu potpisane u siječnju ostaju nepromijenjeni.

>> Kosor: Odgađamo izdvajanje plinskog biznisa iz Ine

Zahvaljujući ovim koracima MOL je u poziciji Ini osigurati zajam, tako da se 1 milijarda kuna poreznog dugovanja Ine državi može podmiriti do kraja 2009. godine. Ostatak poreznih obveza Ina se obvezuje platiti do 31. ožujka 2010. godine, navodi se u priopćenju. Cjeloviti tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i MOL-a možete naći na web stranicama Vlade RH www.vlada.hr. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene