Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik haškog optuženika Ratka Mladića kazao je kako nije siguran hoće li se bivši zapovjednik vojske Republike Srpske sutra pojaviti u sudnici na izricanju presude za zločine i genocid u Bosni i Hercegovini


Mladićevi odvjetnici već tjednima od Haaškog suda traže odgodu izricanja presude tražeći procjenu njegova zdravstvenog stanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Tužiteljstvo podnijelo treću izmjenu Mladićeve optužnice Slika nije dostupna Brammertz danas daje ocjenu Srbiji

"Imamo izvješće liječnika koji tvrdi kako bi bilo kakav stres, uključujući i prisutstvo na izricanju presude, kod Mladića mogao povećati rizik od srčanog udara ili smrti", kazao je Mladićev odvjetnik Dragan Ivetić za AP.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz kazao je kako ne vidi razloga za odgodom presude.

Sudsko vijeće objavilo je kako je izvješće nezavisnih liječnika pokazalo da je zdravlje optuženog stabilno.

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. ubijeno više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Također je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnjaka UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bijega uhićen je u Srbiji i izručen Haškom sudu u svibnju 2011. Suđenje mu je počelo u svibnju 2012., a završeno u prosincu 2016.

Tužiteljstvo ICTY-ja zatražilo je za Mladića kaznu doživotnog zatvora. (Hina/D.I.)