Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darinko Kosor o 2011.

'MMF je jedini izlaz ako će proračun biti 122 milijarde kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor osvrnuo se na proračun za iduću godinu.

Kosor je rekao da ako proračun za 2011. godinu bude na razini prošlogodišnjeg, odnosno najavljenih 122 milijarde kuna, onda je aranžman s MMF-om za Hrvatsku jedini mogući izlaz iz gospodarske krize.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" MMF Zauzdavanje inflacije MMF-ovo upozorenje Europi: Moguće su kaotične korekcije cijena stambenih nekretnina

HSLS podržava ono što zastupa guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, te smatraju da vlada u konačnoj verziji proračuna mora uvažiti prijedloge i procjene oko rejtinga Hrvatske, a na koje ukazuje guverner Rohatinski.

Proračun ne bi smio biti većai od 110 milijardi kuna

Po mišljenju HSLS-a, proračun za iduću godinu ne bi smio biti veći od 110 milijardi kuna, a štedjeti treba na socijalnim naknadama, potporama državnim tvrtkama i poljoprivredi, daljnjem smanjenju povlaštenih mirovina, smanjenju broja djelatnika u državnoj upravi te materijalnim troškovima i ugovorima o djelu koji su, po mišljenju HSLS-a, značajna stavka u državnom proračunu.

Kosor je izrazio nadu da će pripadnici tih socijalnih skupina shvatiti kako na određeno vremensko razdoblje moraju ostati bez dijela svojih prava.

>> MMF stiže u Hrvatsku, Vladi savjetuje rezanje

>> 'Vlada glumi predsjedništvo SFRJ pred raspad Jugoslavije'

Predsjednik HSLS-ovog Odbora za gospodarstvo aktualnu je vladu nazvao 'šampionima apstinencije'

Predsjednik HSLS-ovog Odbora za gospodarstvo Josip Budimir aktualnu je vladu nazvao 'šampionima apstinencije', a proteklo dvogodišnje razdoblje 'izgubljenim vremenom za Hrvatsku i izgubljenim prilikama za pokretanje gospodarskog oporavka'.

'Prošle smo godine samo za plaćanje kamata na vanjski dug morali izdvojiti 2,7 posto BDP-a, a procjene Narodne banke su da ćemo za ovu godinu morati izdvojiti 3 posto', ustvrdio je Budimir.

Po njegovom mišljenju, konačnu će odluku o aranžmanu s MMF-om, umjesto nas, donijeti naši kreditori, koji će izgubiti strpljenje te refinanciranje naših obveza uvjetovati zaključenjem aranžmana s MMF-om.

HSLS se, kada je riječ o proračunu, oštro usprotivio i, kako je rekao predsjednik Kosor, mogućoj saborskoj trgovini HDZ-a s koalicijskim partnerima, odnosno "dizanju" proračuna u to ime za milijardu, dvije ili više kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene