Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni iz Virja ne

Mljekari najavili nastavak prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi nezadovoljnih proizvođača mlijeka se nastavljaju, kazao je večeras predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar.

Nećemo se maknuti dok se ne ispune naši zahtjevi, a ulazi u mljekare nisu blokirani, rekao je izražavajući nezadovoljstvo što danas nije održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede iako im je ministar to jučer obećao. Ističe kako proizvođači ne mogu prihvatiti da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada budu samo posrednici u rješavanju problema, već moraju naći način kako da pomognu proizvođačima da smanje troškove i da se riješi situacija sa otkupnom cijenom mlijeka.

Rešetar kaže i kako je za štete koje su nastale zbog neotkupljenog mlijeka kriv Dukat, koji je imao slobodan ulaz u mljekare, a ne kako tvrde, da su bili blokirani. Ističe kako će proizvođači sa otkupnom cijenom od 2,30 kune po litri, koliko im nudi Dukat, propasti pa bolje onda da to bude sada nego za šest mjeseci. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u izjavi novinarima danas poslije podne pozvao je prosvjednike da se maknu sa cesta, da sa svojim udrugama dogovore najpovoljniji model rješenja oko otkupne cijene mlijeka o kojem će se nastaviti dijalog u Ministarstvu.

Jakovina ističe kako Ministarstvo ne može i neće popustiti pritiscima. Ministarstvo poljoprivrede smatra da su prosvjedi dijela proizvođača mlijeka neutemeljeni, neargumentirani i nelegitimni, a nanose velike štete i proizvođačima, prerađivačkoj industriji i cijelom hrvatskom gospodarstvu. Proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjedovali su i u Đakovo ispred logističkog centra Dukata te ispred KIM-a u Karlovcu.

Prosvjedom traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Marija Vučković Održat će se u Zagrebu Vučković najavila sastanak sa svinjogojcima: "Dobit će hitan poziv i raspravit ćemo sve teme"

Proizvođači mlijeka iz Virja protive se prosvjedima

Tridesetak Dukatovih proizvođača mlijeka iz Virja i okolice okupilo se večeras kako bi novinarima izrazili nezadovoljstvo prosvjednim aktivnostima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM). Osuđujemo aktivnosti i manipulacije proizvođačima mlijeka koje su rezultirale golemim štetama za nas proizvođače, ali i za 'Dukat' . Prihvaćamo sugestiju Ministarstva poljoprivrede da se pregovori nastave u miru, bez prosvjeda i blokada, stoji u priopćenju koji je večeras podijeljeno okupljenim novinarima.

U njemu se navodi da je, dok su Igor Rešetar i Mladen Šolčić prolijevali 500 litara mlijeka za potrebe kamera, mlijeko virovskih proizvođača bilo blokirano te je tako prouzročena velika šteta. Zbog nastale štete tražit ćemo pravnu i materijalnu odgovornost, kao i nadoknadu štete od voditelja prosvjeda Šolčića i Rešetara, navode virovski proizvođači mlijeka. U priopćenju tvrde da su Rešetar i Šolčić te pridruženi im članovi, dok je trajao prosvjed, nesmetano mlijeko predavali mljekarima s kojima su u poslovnom odnosu.

Virovski proizvođači kažu da se u bojkotu HSUPM-a pridružuju udruzi velikih proizvođača mlijeka Milko, Udruzi proizvođača Osječko-baranjske županije i velikom broju proizvođača koji ni na koji način ne sudjeluju u prosvjedima.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene