Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nema sumnje da bi se ti letovi popunili na obje strane, kažu organizatori.


Mladi iz Osijeka i Slavonije nedavno su pokrenuli peticiju kojom se traži uvođenje izravne aviolinije između Osijeka i Dublina. Odraz je to činjenice da sve veći broj mladih ljudi odlazi u Irsku trbuhom za kruhom.

Vezani članci Splitsko dalmatinska županija krenula u borbu protiv iseljavanja (Foto: Dnevnik.hr) Drastične mjere protiv iseljavanja: Ova županija dijeli i do 120 tisuća kuna za gradnju ili uređenje kuće ili stana Dublin (Guliver/Thinkstock) Hrvat o prvoj godini u Irskoj: "To je svijet u kojem su 'šalteruše' ljubazne i žele pomoći, a plaća ne kasni"

Organizatori peticije poručuju da žele "pokazati volju mnogih imigranata u Irskoj (ali i Velikoj Britaniji) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske pa čak i Slovenije za letovima s irskih zračnih luka prema Osijeku. Nema sumnje da bi se ti letovi popunili na obje strane".

Ističu kako je Osijek odabran ne samo zbog velikog broja Osječana u Irskoj već i zato što zbog geografskih i prometnih razloga odgovara najvećem broju imigranata, uključujući susjede (Mađare, Srbe, Bosance pa čak i Slovence). Stoga je i peticija napisana na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, mađarskom i slovenskom.

Dosad je peticiju potpisalo nešto više od dvije tisuće ljudi.