Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osamdesetak entuzijasta već danima stječe nova znanja u zimskoj školi folklora u Crikvenici. Među predavačima su i solisti ansambla 'Lado' koji svoje znanje prenose na polaznike iz Hrvatske i dijaspore.


Već samo nakon nekoliko sati sviranja mladi folkloraši puno bolje zvuče.  'Vježbamo ujutro i poslijepodne, malo se po danu odmaramo, a navečer je fešta', rekla je Ana Šagolj, polaznica iz BiH.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo tko je iz Hrvatske izazvao euforiju u Japanu! Slika nije dostupna Održan Split City Fashion u City Centeru one

Polaznici brzo upijaju nova znanja, kažu predavači. 'Oni vježbaju i kod kuće, tko ima instrumente. Tko nema, dođe tu pa i po nekoliko instrumenata nauče svirati na jednom seminaru', pojasnio je Stjepan Večković, solist ansambla 'Lado'.

Najmlađa polaznica, trinaestogodišnja Katarina Knežević iz Zagreba, baš je primjer marljivog polaznika. 'Drago mi je da mogu naučiti svake godine neki novi instrument i mogu pokazati svoje znanje', rekla je Katarina.

Prilika za učenje

I dok jedni sviraju, drugi uče narodne plesove. 'Bavim se folklorom već od šeste godine i sad smo dobili poziv za folklornu školu i mislili smo da je to dobra prilika da naučimo nešto novo', pojasnila je Marina Mandušić, polaznica iz Austrije.

Među polaznicima puno je Hrvata iz dijaspore. 'Zanima me hrvatski folklor. Zbog toga sam došla ovdje. Inače sam plesala prije kao dijete slavonska kola', rekla je Jela Langfelder iz Njemačke.

>> Održana državna smotra izvornoga hrvatskog foklora

Svaku su večer na redu druženja, pa neki uz pjesmu ostave glas. Što su naučili na ovogodišnjoj dvadesetoj zimskoj školi folklora polaznici će pokazati na završnoj svečanosti kada će instrumenti zvučati još bolje nego tijekom škole.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju