Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najčešće žrtve diskriminacije na tržištu rada su mlade žene, a do diskriminacije u 60 posto slučajeva dolazi zbog obiteljskih obveza, pokazuje sindikalno istraživanje.


Istraživanje "Diskriminacija žena na radnom mjestu u zemljama jugoistočne Europe i novim neovisnim državama", koje se pod pokroviteljstvom Međunarodne konfederacije sindikata u sklopu Regionalne sindikalne kampanje za borbu protiv diskriminacije na radnom mjestu provodi u 28 zemalja, predstavili su danas čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Vezani članci Nina Božilov One su rekle NE maničnom vježbanju zadnjih pet minuta prije ljeta: "Nikad nećeš biti zadovoljan ako se koncentriraš na izgled" Kakav je položaj žena u društvu? - 2 Kakav je položaj žena u društvu? "Bitno je znati svoju vrijednost, ono što ti sam sebi značiš"

Anketirano je 143 radnica zaposlenih u hrvatskoj tekstilnoj
industriji, 15 sindikalaca, od čega su trećina muškarci, te devet menadžera, a pitanja su se odnosila na zadovoljstvo na radnom mjestu, reguliranje diskriminacije, ravnotežu rada i obiteljskih odgovornosti, te spolno uznemiravanje.

Ljudi na tržištu rada diskriminiraju se u gotovo 60 posto slučajeva po dobi, a u pedesetak posto slučajeva prema zdravstvenom stanju, ali i zbog članstva u sindikatu.

Od sindikalaca 62 posto misli da su u Hrvatskoj žene i muškarci jednako tretirani na radnom mjestu, a njih 73 posto izjavilo je kako njihove sindikalne središnjice imaju dokument usvojen na nacionalnoj razini o politici protiv diskriminacije žena.

Po mišljenju većine ispitanika diskriminacija najviše "stanuje" u sivoj ekonomiji tj. radu na crno, te u malim i srednjim privatnim poduzećima.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik istaknula je da već u fazi oglašavanja dolazi do diskriminacije, jer se ne navodi da je neko radno mjesto za oba spola.

Spomenula je osječki primjer koji je prijavljen inspekciji, da je vlasnik trgovine prehrambenim proizvodima od radnica tražio da dolaze na posao u push-up grudnjacima i tanga gaćicama. Naglasila je da treba povećati broj inspektora u sustavu.

Kako osobu za pritužbe radnika nema većina hrvatskih tvrtki, a ako ih i ima onda su to osobe bliske direktoru, v. d. predsjednice SSSH-a Ana Knežević najavila je da će zajedno s NHS-om zatražiti da se to zakonom sankcionira.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever upozorio je da se u strukturi kompanija sve veći broj mjesta podrazumijeva za muškarce, pa stoga nužno treba inzistirati na čvrstim kaznama.