Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U moru priča koje govore o odlasku mladih i obrazovanih ljudi radi boljeg posla, našla se i ona koja govori o uspjehu mladih žena koje svoje znanje žele upotrijebiti u Hrvatskoj.


Slađana, Željka i Ana mlade su znanstvenice koje svojim istraživanjima pomiču granice u znanosti. 'Rezultati mojih istraživanja dovest će do boljeg razumijevanja kako nastaju bolesti kada je poremećen mehanizam sinteze proteina, a osim toga, u budućnosti bi moglo dovesti do razvoja novih lijekova za njihovo liječenje', kazala je Slađana Bursać, dobitnica stipendije.

Vezani članci Slika nije dostupna ZNANSTVENICI POTVRDILI: 6 razloga koji žene čine privlačnijima Slika nije dostupna Alarmantno stanje: Nedostaje stručnjaka za psihofizičko stanje radnika

Željka Fiket koja je, također, dobitnica stipednije bavila se određivanjem geokemijskih značajki sedimenata Novigradskog mora, dok se Ana Jurinjak Tušek bavila razvojem jedne nove metode koja bi omogućila razgradnju teških tvari, primjerice u otpadnim vodama.

>>
Mladi poduzetnici otkrivaju - gdje zapinje pokretanje posla u Hrvatskoj!

Zbog svojih radova dobile su stipendiju od 4. 000 eura, u sklopu projekta Žene u znanosti. Mogu reći da je to zaista veliko priznanje i za mene i za institucije na kojima radim, jer znači da radim u nekom dobrom smjeru', kazala je Ana.

Već sedmu godinu zaredom novčano se nagrađaju one znanstvenice koje svojim radom pridonose razvoju znanosti u Hrvatskoj. 'To je jako lijep osjećaj da postoje tako vrijedne, sposobne znanstvenice koje imaju čak rezultate međunarodnog ranga', kazao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik povjerenstva 'Žene u znanosti'.

Mlade znanstvenice čeka dovršavanje doktorata, a kako je krenulo, zasigurno i važna znanstvena otkrića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook