Nakon prosvjeda mještana u Dugom ratu kod Omiša zbog troske čeka se odgovor Trgovačkog suda u Splitu. Strani investitor želi kupiti golemo državno zemljište i baš od šljake planira graditi turistički kompleks. Mještani su zgroženi.

Galerija Odlagalište troske u Dugom Ratu - 2 Odlagalište troske u Dugom Ratu - 1 Prosvjed u Dugom Ratu - 2 +0 Prosvjed u Dugom Ratu - 1

Prosvjedom su mještani Dugog Rata sve rekli o troski u njihovu okruženju. ''Država ne vodi računa ni o svojim resursima ni o svom stanovništvu'', ''Da se to makne ća i gotovo'', kažu. 

Žele samo da se uklone brda šljake, troske, koja već drugo desetljeće stoje uz more, nakon što je propala tvornice ferolegura. Kažu da ih truje.

''Nemaju nikakvog dokaza relevantnog. Bezopasna'', tvrdi pak Kruno Peronja iz tvrtke Projekt uvala, pravni predstavnik investitora. Najavljuju veliki turistički kompleks, hotel s 200 soba, marinu za 200 jahti. No tvornicu su kupili prije 15 godina, i još 2012. pokazivali simulacije hotela, a tamo su i dalje samo brda troske. Mještani su uvjereni da je opasna.

Prosvjed \'Riješimo se šljake\' - 2 Prosvjed u Dugom Ratu: Dosta im je nesaniranog odlagališta troske koje im ugrožava zdravlje

Provjereno: Napuštena tvornica - 3 "Ako nije opasno vi popijte": Mučne priče mještana zbog otrovnog materijala koji stoji uz napuštenu tvornicu

Investitor ne samo da ne planira odvesti trosku, već kažu da će upravo s tim materijalom, troskom, graditi kraj mora hotel i ostalo.

Za mjesec dana, krajem listopada, na Trgovačkom sudu u Splitu održat će se ročište između države i tvrtke Projekt uvala. Projekt uvala nada se da će nagodba biti u njihovu korist i da će nakon toga vrlo brzo početi s ishođenjem građevinske dozvole. Investitor očekuje da im sud odobri i kupnju dodatne 34.000 kvadrata državnog zemljišta na toj lokaciji.

I općina bi htjela od države to isto zemljište. Župan Blaženko Boban kaže da podržava mještane u odvozu šljake. Investitor ističe da će se, za početak, postaviti mjerne stanice za čistoću zraka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju