Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve će se vidjeti u idućim tjednima

Jandroković o izborima u HDZ-u: "Bit će u ožujku, Plenković je moj kandidat. Suradnja s Bandićem? Očito su promjene pred nama"

O unutarstranačkim izborima u HDZ-u, o smjeru u kojem ide HDZ, ali i što znači tvrda kohabitacija u Dnevniku Nove TV s Mislavom Bagom razgovarao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora u Dnevniku Nove TV razgovarao je s Mislavom Bagom. Prva tema bili su unutarstranački izbori u HDZ-u.  

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate" Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu"

Jandroković je kazao da će se oni dogoditi, u skladu sa statutarnim rokovima, odnosno ovog proljeća. 

"Unutarstranački izbori su vrlo kompleksna priča i bira se sedam pozicija izravno. Bira se predsjednik stranke, zamjenik predsjednika, potpredsjednici stranke. Na nižim razinama županijski predsjednik, gradski predsjednik, općinski predsjednik i potpredsjednici tih tijela. Imamo i četiri razine tijela, kao što su temeljni ogranci, županijski, gradski i općinski odbori i na kraju sabor stranke. To sve traje tri mjeseca. Mi ćemo ih raspisati u idućih nekoliko tjedana i u ožujku ćemo imati izbore", rekao je Jandroković i dodao da je njegov favorit aktualni predsjednik.  

"Andrej Plenković je moj kandidat. Mi surađujemo već tri i pol godine. On je čovjek koji može voditi i treba voditi HDZ iduće četiri godine. Mislim da je najbolji kandidat", kazao je Jandroković i dodao da Plenković treba voditi i Hrvatsku. 

Dotakao se i ostalih kandidata u HDZ-u. Rekao je kako je najvažnije da se izbori provedu demokratski.

"Danas je nekoliko kandidata iskazalo svoje ambicije. Počeli su s kampanjom iako nisu raspisani izbori. Logično je da dođe do takvih kretanja. No važno je da izbori budu demokratski, važno je da se pokaže demokratska snaga HDZ-a, sve mora biti strogo institucionalizirano. A moj izbor je aktualni predsjednik", ponovio je Jandroković.

"Možda su birači otišli zbog afera"

"Razočarat ćete one koji kažu da je Jandroković glasnik promjena u HDZ-u", konstatirao je Bago.

"Mnogo je difamacija išlo prema meni, još od početka moje karijere. Pokušavalo me se prikazati kao čovjeka koji nije lojalan. Sve će se vidjeti u idućim tjednima i u idućim mjesecima. Krenuo sam s tim čovjekom i ostat ću uz njega", rekao je Jandroković.

Pričao je i o kritikama da se stranka udaljila od svoje baze te da je otišla previše u centar. 

"Članice i članovi reći će što misle i o predsjedniku Plenkoviću, a i ostalim kandidatima. Moje mišljenje je da su HDZ i Vlada ostvarili izvrsne rezultate u gospodarstvu i turizmu, financijskoj konsolidaciji, vanjskoj politici, sigurnosnoj politici. Da smo ostvarili rezultate koje moramo unaprijediti kada je u pitanju reforma pravosuđa, kada je u pitanju borba protiv korupcije, a ono što je najspornije u svim ovim raspravama, to su određena svjetonazorska pitanja. Tu se dogodila situacija s Istanbulskom konvencijom koja je na neki način postala simbol otpora", rekao je i dodao da u sadržajnom smislu konvencija ne bi trebala dijeliti članove jer "se nitko nije zalagao za rodnu ideologiju".

"I oni koji su bili za i protiv Istanbulske konvencije ne slažu se s rodnom ideologijom. No konvencija je na neki način postala simbol otpora i u idućim tjednima mi ćemo morati te stvari rasčistiti. Nema svjetonazorskog prijepora nego se radi o različitom tumačenju konvencije", rekao je. 

Na pitanje kako će Plenković vratiti dio desnog krila koje je izgubio tvrdi: "Vidjet ćemo koliko ljudi je otišlo nepovratno, koji su bili motivi. Možda je jedan dio otišao i zbog afera koje smo imali kao Hrvatska demokratska zajednica, možda su neki otišli iz svjetonazorskih razloga. Naučili smo određene lekcije u ove 3,5 godine i apsolutno je nužno da HDZ zadrži tu svoju širinu. Mi smo stranka koja se prostire od centra do desno, isključujući ekstreme. Mi taj duh moramo njegovati".

Bi li pomoglo malo više desničarenja i prozivanja Srba, Jandroković je rekao da se ne bi spuštao na tu razinu te da je HDZ stranka desnog centra i to od 1989. kada ju je utemeljio Franjo Tuđman. 

Žao mi je što je Ressler tako postupio

Na opasku da HDZ nema koalicijski potencijal, rekao je da ga nemaju ni druge strane.

"Ako pogledamo rezultate nekoliko zadnjih izbora, vidljivo je da se politička scena fragmentira. Dolaze neke nove političke snage, neke opstanu. Neke propadnu. Dolaze mlade generacije koje traže druge teme. Više ih ne zadovoljavaju svjetonazorske rasprave. Mlađa generacija zainteresirana je za klimatske promjene. Moramo modernije promišljati politiku", rekao je. 

O najavljenoj tvrdoj kohabitaciji između Andreja Plenkovića i izabranog predsjednika Zorana Milanovića, Jandroković kaže da će biti sukobljavanja. Najavio je inteligentnu suradnju.

"Radi se o dvije političke opcije. Bit će sukobljavanja. No postoje načini kako se prevladaju takve situacije. To su kompromisi. Mi ćemo se čvrsto boriti za svoje stavove, ali dolazit će do sukoba. Ali odgovorni smo prema državi i mislim da će biti razboritosti s obje strane", odgovorio je Jandroković, a komentirao je i izjavu Karla Resslera koji je rekao da nitko u HDZ-u nema bianco podršku. 

"Karlo Ressler je mladi političar i žao mi je da je tako postupio", rekao je, ali nije htio otkriti je li Resslerov istup bio nekorektan. 

"Ne bih upotrijebio tu riječ. Svi imamo svoje planove, ali moramo voditi računa o kontekstu. Žao mi je što je tako postupio", kazao je Jandroković. 

"Je li vam trebala suradnja s Milanom Bandićem ili vam je štetila?", zanimalo je Bagu. 

"Podsjetio bih na 2016. godinu kad smo krenuli u koaliciju s Mostom. Do ove suradnje došlo je u tom procesu. Ta suradnja je dinamička i uvjetovana Zagrebom i državnom razinom. Po mojem mišljenju treba ovaj mandat odraditi do kraja. To je odgovorno za zemlju. Ali očito je da su promjene pred nama i da će HDZ o tome morati voditi računa", kazao je Jandroković. Na pitanje misli li na promjene u Zagrebu, rekao je: "Promjene na političkoj sceni. Očekujem da će se u idućim mjesecima otvoriti sasvim nove teme o kojima birači još nisu odlučivali. Da će sve stranke otvorenije i modernije nastupati. A sasvim sigurno da je borba za bolje funkcioniranje državnih institucija, borba protiv zlouporabe vlasti, korupcije isto tako važno pitanje."

"Između redaka ste poslali poruku da više ne biste s Bandićem?", zanimalo je za kraj Bagu.

"O tome odlučuju na lokalnoj razini naše lokalne organizacije", zaključio je Jandroković. 

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene