Obavijesti Video Pretražite Navigacija
analiza mislava bage

Ni najveći optimisti ovome se nisu nadali: Državna blagajna je u zelenom, obala u narančastom, a samo je na nama da ne odemo u crveno

Turistička sezona sve je iznenadila. Za sada. Jer pred nama je razdoblje u kojem se može još zaraditi ako se obala epidemiološki ne zacrveni. Reporter Mislav Bago donosi što se to događa na obali.

Najveći optimisti ovome se nisu nadali. Za sada je sve dobro, no u jednom danu sve možemo uprskati i postati Španjolska, Portugal ili Grčka. U Hrvatskoj se odmara milijun i 20.000 turista ili 80.000 manje nego prije dvije godine.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Hrvatska na sajmu - 1 svečano otvorenje Hrvatska zemlja partner na turističkom sajmu u Zurichu: "Pokušati ćemo ih uvjeriti da je Hrvatska još bliža nego što je bila"

Iza nas je udarni vikend i trenutačno smo po dolascima na 73 posto u odnosu na rekordnu 2019. Samo podsjetnik, u Vladi su se nadali da bi i 60 posto bilo čudo, izvijestio je Mislav Bago.

Zaključno s današnjim danom, naša zemlja bilježi 7.583.180 posjetitelja. Rekordne 2019. bilo ih je 12.525.659.

Neki su se trendovi promijenili. Definitivno smo se učvrstili kao auto-destinacija. Tu su susjedi Slovenci, Mađari. Zatim Poljaci i Slovaci te vjerni Austrijanci i Nijemci. Na kraju, više je i domaćih gostiju. Birali su odmor u domovini.

Ove godine niste ili ćete rijetko vidjeti Talijane kojih je gotovo dvije trećine manje nego 2019., Šveđani su nas također zaobišli, kao i Britanci kojih je sada samo 10 posto u odnosu na najbolje godine.

Sve više gostiju dolazi individualno. I ono što je važno, gost više ne dolazi u Hrvatsku pa je primjerice tri dana u Zagrebu, dva dana na Plitvicama, onda završi dva dana u Splitu i na kraju tri dana u Dubrovniku. Sada odsjeda na jednom mjestu i duže boravi u zemlji.

To se vidi i na potrošnji. Državna blagajna je u zelenom, obala u narančastom, a samo je na nama da ne odemo u crveno, jer onda blagajna više neće biti u zelenom.

Vidimo i po osobnoj potrošnji u tri najbolja mjeseca, potrošeno je do jučer u lipnju, srpnju i kolovozu 22 milijarde i 100 milijuna kuna. Više nego rekordne 2019.

Pa kada gledamo i ugostiteljstvo, od lipnja do jučer i ono se oporavilo kao da krize nema. U tri udarna mjeseca do sada je zarađeno 8 milijardi i 800 milijuna kuna. Ili manje za 800 milijuna. Ali sjetimo se, prva tri mjeseca sve je bilo pod ključem.

Nastavi li se ovim tempom, ne može se isključiti da oko Velike Gospe padne još jedan rekord, osim naravno ako sami nešto ne zabrljamo.

Tri najjača mjeseca kada se prikupi PDV su ljetni mjeseci. Od lipnja do rujna prikupi se tako 17 milijardi i 970 milijuna kuna ili svaka treća kuna u godini, javio je Bago.

I na kraju, nalazimo se u pravoj turističkoj berbi. Sada se svaki dan u turizmu zaradi 749 milijuna kuna. Ili svake minute više od pola milijuna - 520.130.

Sve to je dobro dok je obala narančasta, a blagajna zelena. No odemo li u crveno, nema tog ministra pa ni Zdravka Marića koji može biti čarobnjak i spasiti blagajnu, zaključio je Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene