Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

''Priče o radu subotom u narodu možda lijepo zvuče, ali ništa konkretno neće donijeti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago analizirao je odnose Mosta i HDZ-a kao i ono što će se događati nakon što se konstituira Sabor.

Andrej Plenković želi biti potvrđen u Saboru što prije, a Božo Petrov želi raspravu i glasovanje o Mostovim uvjetima. Kako su pomirili te dvije želje?

Pročitajte i ovo Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta? Mislav Bago Skoro dvije godine od smrti "Prvi izbori bez Bage": Tviteraši se prisjetili legendarnog novinara

''Ponajprije ovo izgleda kao političko bildanje mišića u kojem niti jedna strana, ni HDZ, ni Most, ne želi biti ponižena niti poražena. U ovom slučaju na samom početku imaju stabilnu, više nego komotnu većinu.

Pred njima su 4 godine komotne vladavine ako se neće događati trzavice. A na samom početku ne mogu se dogovoriti kako i na koji način uskladiti želje Mosta i želje samog budućeg premijera. Naime, čini se da će se sve te točne staviti na dnevni red nakon konstituirajuće sjednice i onda će zapravo sve ovisiti o faktoru oporbe.

Nitko u budućoj vlasti ne zna koliko će se oporbenih zastupnika javiti. Svakako je jedna stvar sigurna - možda neće biti u ponedjeljak, ali vrlo vjerojatno Andrej Plenković sa svojim kabinetom bit će potvrđen u utorak, tako da jedan dan više ili manje neće ništa promijeniti u budućoj vlasti. A priče o radu subotom, o radu svaki dan možda su malo više demagoške koje narodu lijepo zvuče, a zapravo u efektnom ništa konkretno neće donijeti. Sabor ima mnogu drugih stvari koje mora odraditi u sljedeće 4 godine'', izvijestio je reporter i urednik Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

MOST-ov zahtjev je i izmjena Zakona o HNB-u. Je li za to dobivena suglasnost Europske središnje banke?

''Hrvatska se ulaskom u EU obvezala na neovisnost središnje banke u ovom slučaju HNB-a, kao i sve članice EU i niti jedna zakonska izmjena tog zakona nije moguća bez suglasnosti EU. Most je već htio mijenjati zakon o središnjoj banci da državni revizori uđu u tu instituciju no u proljeće ove godine dobili su odbijenicu od Europske središnje banke. Sada je Vlada kako doznajemo, točnije Ministarstvo financija, proslijedilo upit prijedloga izmjena zakona o HNB-u opet Europskoj središnjoj banci. Odgovora još nema. Ostaje pitanje hoće li se uopće raspravljati o tom zakonskom prijedlogu nakon konstiruirajuće sjednice, a ponajprije ako odgovor bude negativan hoće li se ikada raspravljati o tom zakonskom prijedlogu'', izvijestio je Mislav Bago.

A što će se događati nakon što se konstituira Hrvatski sabor?

''Nakon konstituiranja Sabora, praktički na konstituirajućoj sjednici, uvrstit će se u dnevni red ne samo izmjene Zakon o Vladi, budući da će nova Vlada imati manje ministarstava, nego i svih tih 7 zahtjeva Mosta koji su postavljeni prije točno mjesec dana u izbornoj noći i počet će zapravo rasprava o onima koje će realno po mišljenju HDZ-a i Mosta biti moguće raspraviti.

Jedan od njih je tako zakon kojim se smanjuju sredstva lokalnoj samoupravi za izdvajanje za proračun, no već i na taj zakon, ali i na ostale zakone digli su se mnogi na noge. Već se najavljuju i ustavne tužbe tako da od 7 zakonskih prijedloga ultimativno postavljenih u izbornoj noći bez kojih se neće moći formirati vlada, mjesec dana poslije raspravljamo koji će se zakonski prijedlozi usvajati, što će se uopće usvajati da bi se potvrdila vlada. Tu su se već razvodnili stavovi Mosta. A kao što sam rekao, zahtjev o smanjivanju plaća lokalnoj samoupravi već je izazvao buru u mnogim lokalnim sredinama.

U srijedu buduće vladajuće očekuje razgovor s oporbenim strankama da podijele sve odbore u Saboru budući da će se na konstituirajućoj sjednici praktički izabrati svi odbori te kako bi Sabor mogao početi funckionirati praktički od petka poslijepodne. Ne samo konstituiranjem, izborom novog predsjednika, već praktički efektivno početi raditi.'', izvijestio je Bago.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene