Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je danas odluku o rastu mirovina, na temelju redovitog usklađivanja s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života, od 1. siječnja za 2,3 posto.


Tako uvećane mirovine bit će isplaćene u travnju s mirovinom za ožujak, zajedno sa zaostacima za siječanj i veljaču, priopćeno je danas iz HZMO-a. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, povećanje indeksa potrošačkih cijena u drugom polugodištu 2008. godine u odnosu na prvo polugodište iznosilo je 1,7 posto, dok je povećanje prosječne bruto plaće svih zaposlenih u istom razdoblju iznosilo 2,9 posto, pa polovica zbroja tih dvaju iznosa je 2,3 posto.

Vezani članci Mislav Bago HDZ postigao dogovor s HSU-om tik pred izbore: "COVID dodatak umirovljenici traže već godinu dana. Isplata će biti dva tjedna pred izbore pa zaključite" Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 Iz BioNTecha najavljuju više cjepiva za iduću godinu: Proizvest ćemo tri milijarde doza

Upravno vijeće Zavoda na temelju toga je donijelo i odluku o novoj aktualnoj vrijednosti mirovine koja od 1. siječnja za jedan osobni bod iznosi 57,59 kuna. Na sjednici je donesena odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža koja od 1. siječnja iznosi 55,84 kn, a odlučeno je i da osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, iznosi 1146 kuna.