Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miroslav Šimić u dresu Mosta se natječe za mjesto gradonačelnika Osijeka.


Kao predstavnik Mosta Miroslav Šimić kandidat je za gradonačelnika Iako će 4. rujna napuniti tek 42 godine, Miroslav Šimić iza sebe ima bogato iskustvo u politici. Doduše, šire od Osijeka postao je poznat tek nakon što je na listi Mosta ušao u Sabor u prosincu 2015. godine. No, zato je u Osijeku već bio dobro poznat iako nije uvijek bilo lako pratiti za koju momčad trenutno igra.

Vezani članci Božo Petrov Reakcija Mosta na odluku o neustavnosti referendumskih inicijativa: "Ovo nije samo kapitulacija Ustavnog suda nego i kapitulacija HDZ-a" Miro Bulj, zastupnik MOST-a Saborski zastupnik odlučio se počastiti burekom, a onda je sve krenulo naopako: "Dobro, koji je vama? Na čemu ste?"

U suton devedesetih Šimić je postao predsjednik HDZ-ove mladeži Osječko-baranjske županije. Mediji su tada tvrdili da je za to bio zaslužan tada HDZ-ov neprikosnoveni vladar Slavonije Branimir Glavaš. Nakon smrti Franje Tuđmana i raskola u HDZ-u Šimić se priklonio Vesni Škare Ožbolt i Mati Graniću koji su osnovali Demokratski centar, stranku od koje su danas "ostali samo dugmići" (2016. brisana je iz registra političkih stranaka).

Potom se angažirao u Građanskoj opciji grada Osijeka (GOGO) koja je isprva djelovala kao udruga, a od 2014. i politička stranka. Kao njihov član, doduše na nezavisnoj listi, ušao je u Gradsko vijeće Osijeka, a nakon četiri godine postao je i predsjednik osječkog Gradskog vijeća. Tako je kao član GOGO-a, koji se pridružio inicijativi koju je okupio Božo Petrov pod nazivom Most nezavisnih lista, krenuo u utrku za Sabor.

Postao je tako dio velikog iznenađenja Mosta koji ne samo da je ušao u Sabor, već se bez njih nije mogla formirati ni Vlada. Iako se Most isprva činio kao neodlučna mlada, pa je paralelno pregovarao i sa SDP-om i s HDZ-om, na kraju je postalo jasno da su pregovori sa socijaldemokratima bili tek formalne prirode. GOGO je tada od Šimića zatražio da istupi iz Mosta, no i u ovom se slučaju pokazalo da je Šimić slab na nove dresove, pa se umjesto Mostovog odlučio odreći onog GOGO-vog.

U Šimićevim životopisima koji se mogu pronaći na internetu, a koji su mu skloni, kaže se da je diplomirao na Pravnom fakultetu, da je radno iskustvo stekao na rukovodećim pozicijama tvrtki Kraš, Orbico, Coca-Cola i slično te da je on osobno zaslužan za smanjenje cijene osječkih vrtića za invalide, samohrane roditelje i roditelje s troje i više djece.

U tekstovima koji su se bavili Šimićevim likom i djelom izrazito, kritički njegovo prvo zaposlenje u osječkoj Gradnji dovodi se u vezu s upravo s Glavašem. Nakon razlaza s HDZ-om 2000. mijenja i posao, pa počinje raditi u tvrtki Orvas plus (nešto više od tri mjeseca), zatim u Orbicu (nešto više od pet mjeseci), u Coca-Coli (nešto manje od dvije godine), u tvrtki UNIM (13 mjeseci) te potom u Krašu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju