U hrvatskim rodilištima vladao je pravi foto-finiš nakon ponoći. U prvoj minuti Nove godine rođeno je nekoliko beba pa je teško reći koja je točno prva rođena u Novoj godini.

Galerija +0 Novogodišnje bebe (Foto: Dnevnik.hr)

U prvim sekundama 2019. godine rođen je maleni Mirko u splitskom rodilištu.

Vezani članci Prva beba rođena u Zagrebu (Foto: dnevnik.hr) Prva beba u 2018. rođena je u Zagrebu Slika nije dostupna Sekice, sve će biti ok: Prerano rođeni blizanci se uhvatili za ruke

"Mama i beba su dobro. Beba je rođena u prvoj sekundi nove 2019. godine carskim rezom", rekao je liječnik Krunoslav Cindrić iz KBC-a Split.

Gotovo istodobno u Sinju je rođen Petar. To su vjerojatno prve bebe rođene u Hrvatskoj u novoj godini.

A prva riječka beba je malena Iva koja je rođena dvije minute nakon ponoći.

"Neopisivo jednostavno, poželio bih svakom ovo da doživi", podijelio je svoje osjećaje s novinarima tata Rajko Marković iz Rijeke koji je nakon dva sina dobio kći.

Osijek je dobio svoju novogodišnju bebu, malu Katarinu, koja je prvo dijete u mladoj obitelji.

"Katarina je trebala doći još 21.12. ali evo odužila je, došla je 1.1. u 4 sata ujutro i moram priznati sad sam jako sretna, ne sjećam se više boli, ali znam da je boljelo. Moram priznati da je bilo teško odlučiti se za dijete, ali rekli smo uspjet ćemo", kazala je nezaposlena mama Matea Videković, koja završava drugi fakultet.

Više beba u Splitu i Zagrebu

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš kaže kako grad Osijek kroz više mjera potiče demografski porast. Mjere pozdravlja i Matea, ali misli da više treba raditi na zapošljavanju mladih.

Statistika ne mazi ni Rijeku ni Osijek.

"Imali smo 45 poroda manje nego 2017. Naša je želja da bude iduće godine više, ali zadnjih godina je u trendu pedesetak poroda manje", kaže Marko Klarić, dežurni ginekolog u KBC Osijek.

Slično govori i njegov kolega u KBC-u Zoran Popović. 

"Godina 2018. je bila dobra, no nažalost trend je grada i države da je bebica manje iz godine u godinu", kaže. 

Statistici izgleda prkosi Splitsko-dalmatinska županija. Sudeći po brojkama djece je nikad više.

"U 2018. u županiji, ovdje u splitskom rodilištu je rođeno 2014 beba, više nego u 2017.", kaže Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.

I u bolnici Sveti duh u Zagrebu je više djece rođeno ove nego prošle godine, hvali se gradonačelnik Bandić.

"Sretan sam kao malo dijete. Još ću biti sretniji kad Hrvatska shvati da ulažemo u pronatalitetnu propulacijsku politiku", kaže Bandić.

Jedna od rijetkih općina gdje se bilježe pozitivni trendovi je i Klis.

"Podiže nam se populacija, ljudi se zadržavaju u ovom malom mjestu, moramo se pohvaliti da imamo puno obitelji sa više djece", kaže odgojiteljica u dječjem vrtiću Mirjana Rizvan.

A ovih dana na snagu stupa državna mjera po kojoj se Neoporezivi iznos naknade za novorođenče podiže na 10 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju