Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilustrator i dizajner

Mirko Ilić neće u rodnu Bijeljinu dok je u njoj trg Draže Mihajlovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne zanima me posjet gradu koji se ponosi time što je jedan trg nazvao po ratnom zločincu, nije važno da li po Draži ili Hitleru, rekao je svjetski poznat ilustrator i dizajner Mirko Ilić.

Hrvatski ilustrator i dizajner Mirko Ilić gostovao je u Ljubljani sa svojom zbirkom 'Antimasonski plakati', kolekcijom originalnih nacističkih plakata s propagandnimn porukama protiv masona i Židova, te rekao kako neće otići u rodnu Bijeljinu dok je tamo trg ratnog zločinca Draže Mihajlovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u beogradu Uhićen modni dizajner Darko Kostić: Zatočio mladića (19) u ostavi i prijetio mu ubojstvom Dizajniranje kovanice s likom Srne Bijuk - 4 BEZ KUNE NA KOVANICI EURA? Dizajner hrvatske kovanice eura se povukao. Evo što o svemu kažu političari, ali i struka

Ilićevi plakati, koje je predstavio na prvom Festivalu tolerancije, dizajnirani su 1941. za Srbiju, a već ju je ranije predstavio u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

On je u Ljubljani održao i predavanje 'Simboli mržnje' o današnjoj neonacističkoj ikonografiji. Na sličnim predavanjima koje je imao u Beogradu, pa u Tuzli, bili su prisutni načelnici policije, dok ga je u Zagrebu nazvao Zdravko Mamić, zamolivši ga da predavanje poslušaju mladi igrači Dinama, ispričao je Ilić u razgovoru za Slovensku televiziju.

Dodao je da države znaju gurati glavu u pijesak kad se događaju nacionalistički ispadi, te pojavljuju simbolika ili govor mržnje, što je čest slučaj i na sportskim događajima.

Ilić je jedan od osnivača hrvatske kultne strip skupine Novi kvadrat, danas svjetski poznati ilustrator i dizajner koji sada živi i radi u New Yorku.

Ilić koji je rođen 1956. u Bijeljini u BiH kazao je da odavno nije posjetio taj grad, a razlog je to što je jedan trg u njemu nazvan po Draži Mihajloviću.

'Ne zanima me posjet gradu koji se ponosi time što je jedan trg nazvao po ratnom zločincu, nije važno da li po Draži ili Hitleru. To je žalosno i jadno. Bosanci imaju dobru poslovicu - budala se ponosi onim čega se pametni stide', kazao je Ilić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene