Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše stanje bolnica

Ministru zdravlja smo pokazali priloge o stanju u zdravstvu - i snimili njegove reakcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liste čekanja nisu jedini problem u bolnicama. U seriji priloga u Dnevniku Nove TV upozoravali smo na loše stanje pojedinih bolnica. Ministru Nakiću smo pokazali svaki od tih priloga. Što će promijeniti?

Puna dva mjeseca Dnevnik Nove TV donosi priče o stanju u zdravstvenim ustanovama. Obišli smo bolnice od Osijeka do Šibenika. Svjedočili očajnom stanju bolničkih zgrada, lošem stanju s medicinskom opremom, ali i otvorili brojne probleme liječničke struke. Ministar Dario Nakić je pogledao svih šest priča koje smo do danas snimili.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Odgovorio Gradu Zagrebu Sve bolnice postaju državne, Beroš tvrdi da se ne radi o političkoj odluci već o brizi za pacijente Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica"

Ovo je bila njegova prva reakcija. 'Dakle, ovo je realna slika onoga što mi imamo. I evo, ja bih se ovom prilikom doista zahvalio pacijentima prvenstveno na razumijevanju za uvjete u kojima se radi, osoblju koje radi u tim okolnostima. Mi smo uz ovakve mogućnosti, uz ovakva izdavanja, zadnji puta na europskoj ljestvici 16. od 35. zemalja. Zamislite što bi bilo kad bi ti uvjeti bili puno bolji', rekao je Nakić.

Za problem iz osječkog KBC-a o uriniranju mačaka po pacijentima, Nakić nema razumijevanja.'To je jedan od primjera koji ne može baš biti toleriran. Dakle, ne možete na silu održavati taj i takav odjel, da on bude unutra da se primaju ljudi, da se liječe ako ti uvjeti su doista toliko neprimjereni. Pa, radije morate naći nekakav način kako ćete ga ili dislocirati ili ćete pokušati napraviti, pa koliko god trajalo to renoviranje. Dakle, vi morate nešto poduzeti, ne možete samo stajati i gledati kako se to događa i čekati da netko drugi, treći, riješi taj problem umjesto vas', rekao je Nakić.

Izgleda da ima nade za sisačku bolnicu. 'Objedinjeni hitni bolnički prijem u Sisku i dnevne bolnice u Sisku se nalaze u tome. Ali ćemo mi morati revidirati projekte i staviti ih u realne. Mi nemamo sada novaca da u svakom našem gradu u svakom sjedištu županije izgradimo novu bolnicu', kaže Nakić.

Dopune Zakona o sanaciji javnih ustanova

Za ovakvo stanje bolnica ne krivi samo svog prethodnika. 'Da se mi razumijemo, ovo nisu problemi koji traju zadnje četiri godine. Ovo su problemi koji traju godinama. Oni traju desetke i više godina', kaže Nakić.

Zato će, vjeruje, izmjene zakona o sanaciji i vraćanje bolnica županijama, dati rezultate. Samim time prestaje i mandat sadašnjim sanacijskim upraviteljima bolnica. 'Lokalna samouprava će imenovati upravna vijeća i v.d. ravnatelja do provođenja natječaja, što nije bio slučaj sa sadašnjim sanacijskim upraviteljima koji su imenovani, postavljani bez natječaja, bez plana i programa rada, bez životopisa. Dakle, sad ćemo provesti natječaj što je sukladno demokratskim procedurama i tko će od njih i kako će biti izabran, to ja ne bih htio na to utjecati', rekao je Nakić. A u vlasništvu države ostat će samo jedna bolnica - KBC Zagreb.

Evo, još da dodam - javna rasprava o dopunama Zakona o sanaciji javnih ustanova je u tijeku, a prihvati li Sabor taj prijedlog, prekinut će se postupak sanacije 31 zdravstvene ustanove, među kojima je i 18 županijskih bolnica. A njihova osnivačka prava bit će vraćena županijama.

Županije nisu oduševljene tom najavom, budući da bi trebale preuzeti bolnice koje su u golemim dugovima. Ovo će, uz reformu hitne pomoći, koju je ministar Nakić najavio u Dnevniku Nove TV, biti njegov drugi veliki zadatak.

Sljedeće srijede, u sklopu rubrike Dnevnika Nove TV Hrvatsko zdravstvo, posjetit ćemo Kliniku za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici i istražiti u kakvom je stanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene