Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neadekvatni uvjeti

NEMA SE NI ZA DJECU Pogledajte kako izgleda dječja bolnica na Kantridi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naše kamere na Klinici za pedijatriju riječkog KBC-a snimile su prokišnjavanje krova, vlagu, premalene sobe za pacijente.... A to je - samo manji dio problema.

Dječja bolnica na Kantridi, kako je svi popularno zovu, smještena je tik do mora. Na prvi pogled, zgrade izgledaju kao bivša ljetna odmarališta, a ne bolnica. Potpuno neadekvatan prostor nema ni pripadajući parking, pa često ni vozila Hitne pomoći ne mogu doći do ulaza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Zbog velike vlage na zidovima, ovu ambulantu na dječjoj pedijatriji riječkog KBC-a morali su hitno zatvoriti. 'Radi se o prokišnjavanju krova. Ovdje su bili ormarići, bilo je sve živo. bilo nas je strah da to ne padne, pogotovo zato što tu borave i djeca', kaže Igor Prpić sa Zavoda za dječju neurologiju.

Osim vlage, zdravstveno osoblje se bori s lošim sanitarnim čvorom kao i premalenim sobama za malene pacijente.

Barbari i njezinoj majci, ova je soba na žalost, postala drugi dom. 'Loši su uvjeti. Npr. ona treba biti često u izolaciji i ne može. Nema svoj toalet, nego sa drugom djecom', kaže Barbarina majka Đurđica.

Problem su i male sobe, pa nekad roditelj ne može danonoćno biti uz svoje dijete.

Liječnicima i medicinskim sestrama posao otežava i nepovezanost Odjela. Razmješteni su u više zgrada. 'To bi Vam značilo da po najvećoj kiši, ukoliko je to potrebno, a neki put je stvarno potrebno, mi moramo transportirati bolesnika iz jednog paviljona u drugi', kaže Goran Palčevski iz Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Dio problema srećom, riješen je toplim mostom - koji je od ovog tjedna u funkciji.

Humanije uvjete zadnje tri godine imaju i mališani s malignim oboljenjima. 'Osnovna je razlika što je omogućen 24-satni boravak roditelja uz dijete. Drugo- različiti su uvjeti liječenja- sobe su suvremeno opremljene i veće su', kaže Jelena Roganović s Odjela dječje hematologije i onkologije, KBC Rijeka.

'Imamo centralni monitoring svakoga pacijenta i puno nekih dodatnih, za nas olakšavajućih faktora u tome da možemo bolje i kvalitetnije pratiti svakog pacijenta', dodaje dr. Marina Knežević Milavić.

Preseljenje cijele Klinike za pedijatriju je nužno. 'Trajno rješenje je ono na čemu radimo, a to je izgradnja nove dječje bolnice, odnosno, onog dijela za majku i dijete za koje su odobrena kreditna sredstva', kaže Davor Štimac, sanacijski upravitelj KBC Rijeka.

Nadaju se da će se tijekom sljedeće tri godine Klinika preseliti u nove, bolje prostore.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene