Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Gošća Dnevnika Nove TV

Ministrica poljoprivrede o Fortenovi: "Vlada nije vlasnik niti je bila. Zemljište je državno i to neće prestati biti"

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković bila je gošća u Dnevniku Nove TV. S njom je razgovarao reporter Dino Goleš.

Fortenova se prodaje, a obrađuje i proizvodi hranu na više od 32.000 hektara hrvatske zemlje. Ima li Vlada utjecaja na to tko će biti novi vlasnik? O tim i ostalim pitanjima za Dnevnik Nove TV govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Vlada nije vlasnik niti je bila. Predložila je pravni okvir koji je doveo do uspješnog rekonstruiranja i prepoznat je kao jedan od najuspješnijih restrukturiranja. Naglasila bih da je zemljište državno i to neće prestati biti. Dio zemljišta je pod koncesijom, dio pod ugovorima o zakupu, a dio pred privrednim zakupom. Kao što vidimo - kompanija dobro posluje - s prihodima za prošlu godinu u iznosu od pet milijardi i dvjesto milijuna eura", kazala je Vučković.

Vučković je rekla da je hrana strateška te da zato postoji poljoprivredna politika te snažne potpore. "Važno nam je i proces treba pratiti. Proces je logičan slijed da se smanje rizici. Jedan dio vlasnika je pod sankcijama. Ti su vlasnici postali vjerovnici kad je netko drugi upravljao i imao vlasništvo nad kompanijom", pojasnila je Vučković.

Ministrica nije htjela komentirati hoće li Vlada sugerirati mirovincima da se uključe u kupnju. 

Pročitajte i ovo Mladen Mikulan milijunski pomor Pčelar se rasplakao pred kamerom, ostao je bez svega: "Dosad se ovo nikad nije dogodilo"

Vučković se vratila iz Bruxellesa te se osvrnula i na to je li postignut dogovor oko ukrajinske pšenice. "Europska komisija predložila je produljenje sustava bez uvoznih tarifa na ukrajinsku pšenicu na još jednu godinu. Svi iskazujemo nepodijeljenu solidarnost prema ukrajinskom narodu. Značajna je država i žrtva je brutalne agresije", rekla je Vučković te dodala da pokazuju solidarnost i prema našim poljoprivrednicima.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica poljoprivrede (Foto: DNEVNIK.hr)

"Jučer smo imali intervenciju na Vijeću. Zalažemo se za jednak tretman. Iako je činjenica da u ovom momentu posljedice skretanja određenog dijela ukrajinskih roba s crnomorskih ruta prema unutrašnjosti Europe imaju najviše zemlje koje graniče s Ukrajinom. Mi smo na jedinstvenom tržištu. Vrijedi zakon spojenih posuda. Neminovno je i da naši poljoprivrednici imaju posljedica", priznaje Vučković u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Dinom Golešom.

Pročitajte i ovo Mladen Mikulan milijunski pomor Pčelar se rasplakao pred kamerom, ostao je bez svega: "Dosad se ovo nikad nije dogodilo"

Pomor pčela

U problemu su i pčelari u Međimurju i okolici Bjelovara - treću godinu zaredom svjedočimo pomoru pčela.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i Dino Goleš (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ova Vlada Andreja Plenkovića prva je koja ima takve vrste pomoći i programe za pčelare. Nastavit ćemo pomagati pčelarima", istaknula je ministrica.

Naglasila je da je od travnja 2022. godine stupio na snagu Zakon o održivoj uporabi pesticida. "U punom svom opsegu upravo smo ovih dana uspostavili novi Fitoinformacijski sustav i uspostavljamo direktnu informacijsku vezu s kupoprodajnim mjestima", rekla je Vučković.

Istaknula je kako imaju dobru suradnju s Državnim inspektoratom. "Državni inspektorat radi po analizi rizika, sumnji, prijavama i na drugi način", zaključila je Vučković. 

Cijeli razgovor s ministricom Vučković pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene