Presuda Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu 29. lipnja neće donijeti ništa dramatično jer je hrvatska pozicija jasna, rekla je u nedjelju Marija Pejčinović Burić, nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, naglašavajući kako vjeruje da Slovenija nakon presude neće pokušati blokirati hrvatski ulazak u Schengen.


Marija Pejčinović Burić je u nedjelju navela da je arbitražni proces nepovratno kontaminiran i kompromitiran i da je nakon toga Hrvatska iskoristila mogućnost istupanja iz arbitraže sukladno Bečkoj konvenciji.

Vezani članci Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju Ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Bivša slovenska diplomatkinja najavljuje tužbu protiv parlamenta jer su je okrivili za propast arbitraže

"Hrvatska i Slovenija su dvije susjedne zemlje, odgovorne članice EU-a i NATO-a i u tom kontekstu imamo puno više interesa i tema koje nas spajaju. To nas obvezuje da radimo i tražimo sporazume u bilateralnom dijalogu i da tamo gdje se ne možemo usuglasiti, to stavimo u kontekst u kojem ga možemo rješavati", rekla je Pejčinović Burić.

Nakon što je njezin slovenski kolega Karl Erjavec najavio da Slovenija ima nekoliko scenarija za razdoblje nakon presude, Pejčinović Burić očekuje da službena Ljubljana "ne poduzima nikakve jednostrane akcije".

Tako vjeruje da iz Slovenije neće doći pritisci ili blokada hrvatskog ulaska u Schengen.

To je pitanje "važno za Hrvatsku, ali i za sve članice EU-a upravo zbog sigurnosti, borbe protiv terorizma i zaštite vanjskih granica. Mi predano radimo na ispunjavanju preostalih zadaća i kada ispunimo sve obveze očekujemo da će širi interesi prevladati i da pritisaka na Hrvatsku neće biti", kazala je.

Naglasila je da ne vidi da bi netko mogao Hrvatskoj nametnuti sankcije, prisiliti je na ostanak u sporazumu ili na primjenu presude.

"U arbitražu smo ušli kao dvije suverene države, iz nje istupili zbog njezine kompromitacije i ne vidimo da bi netko Hrvatskoj mogao nametnuti bilo kakvu odluku vezanu uz to", naglasila je. (Hina)