Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U odgovoru na jučerašnju izjavu intendantice zagrebačkog HNK Ane Lederer, Ministarstvo kulture tvrdi da je prepuna pogrešnih podataka i činjenica.


Ministarstvo kulture reagiralo je danas na izjave intendantice HNK u Zagrebu Ane Lederer priopćenjem u kojemu ističe da su prepune pogrešnih podataka i činjenica te ocjenjuje kako njezino otvoreno pismo nije prilog javnoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o kazalištima nego prejudiciranje njezinog ishoda.

Izjave intendantice HNK "prepune su pogrešnih podataka i činjenica čime se javnosti ne prezentiraju točne informacije", ističe Ministarstvo napominjući da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu precizira tko je nadležan i odgovoran za konačni prijedlog za imenovanje intendanta HNK. Grad Zagreb, ističe Ministarstvo, neće izgubiti nego će biti izjednačen s ostalim gradovima gdje intendanta kazališta potvrđuje ili ne potvrđuje ministar.

Vezani članci Janez Janša Janez Janša pozvao da se proširi prostor slobode: "Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma" Slika nije dostupna Novi pokušaj izbora intendanta zagrebačkog HNK: U igri ostali Lederer i Visković

>> Lederer ministrici Zlatar: Ako Zagrebu uzimate HNK, preuzmite i račune

"Prijedlogom izmjena Zakona ne ukida se mogućnost Grada Zagreba da predloži, putem natječaja koji provodi Kazališno vijeće, svog mogućeg kandidata, kao što je i u drugim lokalnim zajednicama. Također, HNK u Zagrebu jedino je nacionalno kazalište u kojem je postotak udjela države prilikom financiranja 51 posto naspram 49 koji pripadaju gradu. Druga nacionalna kazališta, putem financiranja programa i projekata, Ministarstvo kulture financira daleko manje nego HNK u Zagrebu, a izbor intendanta potvrđuje ministar ili ministrica", stoji u priopćenju.

Ministarstvo navodi i da je krajem prošle godine provelo upravni nadzor u HNK, a Ministarstvo financija proračunski nadzor "koji jasno upozoravaju na neracionalno upravljanje".

U priopćenju Ministarstvo napominje da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu na javnoj raspravi i zaključuje da "otvoreno pismo Ane Lederer nije prilog javnoj raspravi nego prejudiciranje kakav bi ishod trebao biti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook