Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih, preporučila je da se preispita odluka o oduzimanju djece masleničkoj obitelji.


Nakon jučerašnje obiteljske drame u Maslenici, gdje su se mještani i aktivisti okupili pred kućom obitelji kojoj je bilo najavljeno da će roditeljima, sukladno sudskoj odluci, djelatnici Centra za socijalnu skrb oduzeti djecu, o svemu se očitovala i ministrica socijale Bernardica Juretić.

Vezani članci Anastasija Motičak, ukrajinska djevojčica odvedena u Rusiju Tisuće ukrajinske djece odvedeno je u Rusiju: ''Vikali su nam da smo nezahvalni i da se vratimo svojim fašistima'' Ilustracija Dječaka zatvorili zbog tučnjave s vršnjakom: Proveo je 45 dana u samici, njegov slučaj nije jedini

Centru za socijalnu skrb Zadar uputila je preporuku za preispitivanje razloga podnošenja prijedloga za oduzimanje djece. 'Potrebno je stručnim mehanizmima ispitati je li učinjeno apsolutno sve kako bi ova obitelj postala funkcionalna u punom smislu te riječi, ukoliko u konkretnom slučaju disfunkcionalnost postoji. Stoga preporučujem da se još jednom ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga i mišljenja o oduzimanju djece, a u međuvremenu će se provesti postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru kako bismo utvrdili jesu li poduzete sve mjere obiteljsko pravne zaštite u okviru sustava socijalne skrbi, odnosno je li ovakva preporuka bila doista jedino rješenje', stoji u priopćenju ministrice Juretić.

Juretić dodaje kako se sudske odluke moraju poštivati te da ona kao predstavnica izvršne vlasti ni na koji način nije ovlaštena intervenirati u sadržaj sudskih odluka.

Ministrica smatra kako je oduzimanje prava roditeljima na život sa svojim djetetom predstavlja jednu od najtežih intervencija države u obiteljske odnose te ona smatra kako je njena dužnost i obveza ispitati jer li poduzeto apsolutno sve od strane sustava socijalne skrbi da se ovoj obitelji pomogne, prije ovako grubog zadiranja u njihove obiteljske odnose.

Ministrica ima namjeru cijeli slučaj ispitati i na temelju ovlasti ministarstva kao tijela nadzora nad radom centara za socijalnu skrb radi stjecanja uvida u sve razloge ovakve preporuke Centra i njezine istinske osnovanosti.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju