Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica Juretić

'Preporučujem de se ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga o oduzimanju djece'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih, preporučila je da se preispita odluka o oduzimanju djece masleničkoj obitelji.

Nakon jučerašnje obiteljske drame u Maslenici, gdje su se mještani i aktivisti okupili pred kućom obitelji kojoj je bilo najavljeno da će roditeljima, sukladno sudskoj odluci, djelatnici Centra za socijalnu skrb oduzeti djecu, o svemu se očitovala i ministrica socijale Bernardica Juretić.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Videopoziv 22.10.2023. Poziv Domagoja Mikića Deseteročlana obitelj živjela ilegalno u 26 kvadrata bez struje, tople vode i osnovnih potrepština: Zbrinuti su u manje od 24 sata nakon posjeta ekipe Dnevnika Nove TV

Centru za socijalnu skrb Zadar uputila je preporuku za preispitivanje razloga podnošenja prijedloga za oduzimanje djece. 'Potrebno je stručnim mehanizmima ispitati je li učinjeno apsolutno sve kako bi ova obitelj postala funkcionalna u punom smislu te riječi, ukoliko u konkretnom slučaju disfunkcionalnost postoji. Stoga preporučujem da se još jednom ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga i mišljenja o oduzimanju djece, a u međuvremenu će se provesti postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru kako bismo utvrdili jesu li poduzete sve mjere obiteljsko pravne zaštite u okviru sustava socijalne skrbi, odnosno je li ovakva preporuka bila doista jedino rješenje', stoji u priopćenju ministrice Juretić.

Juretić dodaje kako se sudske odluke moraju poštivati te da ona kao predstavnica izvršne vlasti ni na koji način nije ovlaštena intervenirati u sadržaj sudskih odluka.

Ministrica smatra kako je oduzimanje prava roditeljima na život sa svojim djetetom predstavlja jednu od najtežih intervencija države u obiteljske odnose te ona smatra kako je njena dužnost i obveza ispitati jer li poduzeto apsolutno sve od strane sustava socijalne skrbi da se ovoj obitelji pomogne, prije ovako grubog zadiranja u njihove obiteljske odnose.

Ministrica ima namjeru cijeli slučaj ispitati i na temelju ovlasti ministarstva kao tijela nadzora nad radom centara za socijalnu skrb radi stjecanja uvida u sve razloge ovakve preporuke Centra i njezine istinske osnovanosti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene