Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić o stanju u gospodarstvu

Ministri u nadzornim odborima: Vuk je pojeo nečiju ovcu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mesić za gospodarsku situaciju krivi političare u NO-ima gubitaša.

Teško je da će se Hrvatska izvući iz gospodarske krize uz tako velika porezna opterećenja koje je Vlada nametnula poslodavcima, izjavio je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić u Koprivnici, na konferenciji za novinare održanoj u Carlsberg pivovari gdje je otvorio novi proizvodni pogon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stranački ključ Hoće li stručnjaci napokon voditi javna poduzeća? Slika nije dostupna 'Politici nije mjesto u biznisu' Mesić traži istragu stipendije Sanaderove kćeri?

>> Hrvati plaćaju najveće poreze na svijetu!

Na novinarsko pitanje kolike su šanse Hrvatske da se uz tolike državne namete izvuče iz gospodarskih problema, Mesić je rekao da Hrvatsku treba decentralizirati kako bi se na rad, a time i gospodarski razvoj, što više motiviralo one koji najbolje znaju potrebe i posebnosti sredine u kojoj djeluju. Ocijenio je kako je najlakše povećati poreze, no, dodao je, to je mjera koja samo privremeno koristi, dok dugoročni napredak osigurava samo porezni sustav koji će privući strane ulagače.

'Političari će izaći iz nadzornih odbora i - vuk pojeo magare'

Na pitanje novinara snose li odgovornost za gospodarske probleme Hrvatske oni koji sjede u nadzornim odborima tvrtki gubitaša, predsjednik Mesić je odgovorio potvrdno.

'Naročito ako su te tvrtke prije njihovog dolaska dobro poslovale i ako nisu ništa poduzimali da se one izvuku iz novčanih problema. Ti članovi nadzornih odbora nisu morali samo obavijestiti javnost što se događa, nego i one koji su ih tamo poslali. Ovako će oni izaći iz nadzornih odbora i ništa, vuk pojeo magare. Ako je vuk sit, to znači da je nečija ovca pojedena, a to se upravo ovdje dogodilo', rekao je Mesić. Predsjednika je naša novinarka pitala odnosi li se to i na Damira Polančeca, na što je rekoada ne bi o imenima, istaknuvši da svi snose odgovornost.

>> Još jedno zlato za Hrvatsku! Ono porezno!

Predsjednik je rekao da članovi nadzornih odbora moraju snositi posljedice, a što se događalo najbolje se vidi u HEP-u, HŽ-u i sličnim državnim tvrtkama zbog kojih se postavlja pitanje stručnosti i transparentnosti pri zapošljavanju na vodeće pozicije. 'Nužna je totalna revizija rada javnih poduzeća te uvođenje transparentnost javnih nabava, naročito kad je riječ o državnim institucijama i tvrtkama', zaključio je Mesić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene