Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je u utorak, dan uoči beogradskog sastanka s kolegama iz regije, kako očekuje da će svaka zemlja u kojoj je poslovao Agrokor navesti što je učinila vezano uz postojeću krizu.


Ministri trgovine i ekonomije iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore danas su na sastanku u Beogradu analizirali krizu te razmotrili što je učinjeno na stabiliziranju poslovanja “Agrokora”. Na sastanak nisu pozvani predstavnici hrvatske Vlade ni Agrokora.

Vezani članci Nagodba u Agrokoru dovedena u pitanje (Foto: Dnevnik.hr) Grčevita borba oko nagodbe u Agrokoru: "Ulog je prevelik, sva imovina nije dovoljna da se isplati cijeli dug" Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr) Peruško stigao na sastanak u Vladu

Uoči samog sastanka ministar ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će razmijeniti iskustva jer je interes svih da važne kompanije, koje su brendovi, opstanu i da se sačuvaju radna mjesta i dobavljači. Istaknuo je kako je njihov interes da Agrokorove tvrtke u njihovim zemljama i dalje dobro posluju iako je u pitanju kapital koji je došao iz Hrvatske.

Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić je za RTS naveo da je na sastanku u utorak u Sarajevu zaključeno da je važno spriječiti odljev sredstava iz Merkatora u Srbiji, Hrvatsku ili neku drugu državu.

Svaka država je autonomna, ocijenio je Ljajić i rekao da je Srbija najprije počela konzultacije s "Merkatorom" i dobavljačima. "Pokazala je krajnje odgovoran pristup problemu”, dodao je.

Iako se radi o kriznoj situaciji, u svezi Merkatora nema potrebe poduzimati nikakve radikalne mjere jer on posluje stabilno, podmiruje potrebe s manjim dobavljačima, a s velikim dobavljačima sklopljeni su posebni ugovori, rekao je Ljajić.

Sa sastanka bi trebala biti upućena regionalna poruka za “slučaj Agrokor”, a uoči njega Ljajić je zaključio da svi imaju ekonomske interese koje treba zaštititi i očekuje se da države primjene mjere kojima će to i učiniti.(Hina)