Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mora biti zakonito'

Ministarstvo zdravlja: Pripravnički staž riješit će se međuresorski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku u Ministarstvu zdravlja pravnih stručnjaka ministarstva s predstavnicima zdravstvenih struka, kandidatima za obavljanje pripravničkog staža zaključeno je da će se problem oko pripravničkog staža u što skorije vrijeme riješiti međuresorski, s ministarstvima rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, znanosti i visokog školstva,

Sastanak je održan s ciljem kako bi se mogli raspisati natječaji, a pripravnički staž obaviti svi kojima je to dio obveznog školovanja.

Sustavno bi pak pitanje obavljanja pripravničkog staža zdravstvenih djelatnika trebao riješiti novi pravilnik, koji je u izradi i koji će se temeljiti na prijedlozima stručnih komora, budući da važeći pravilnik datira iz 1994. godine, ističe se u današnjem priopćenju Ministarstva zdravlja.

Napominje se da rješenje pritom mora biti zakonito i za njega osigurana financijska sredstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže pomoć ministra LIJEČNICI UPOZORAVAJU Dođe li do ukidanja stažiranja mogle bi se događati kobne pogreške Slika nije dostupna Poslana kriva poruka 300 budućih liječnika već ima problem

>> Prosvjed prvostupnika: Zbog neodrađenog staža ne mogu se zaposliti

"Komunikacija koja je danas otvorena s predstavnicima zdravstvenih struka bit će nastavljena, kako bi i svi neposredno zainteresirani bili uključeni u pronalaženje najboljih rješenja. Cilj je na kvalitetan način u što skorije vrijeme razriješiti problem koji traje godinama i koji uključuje puno zainteresiranih strana", navodi se u priopćenju ministarstva.

Naime, oko sto i pedeset diplomiranih studenata zdravstvenih studija jučer je pred zgradom vlade održalo miran prosvjed tražeći da im se omogući odrađivanje pripravničkog staža koji je uvjet za posao. Prosvjedovali su prvostupnici radiologije, fizioterapije, sestrinstva, radne terapije te medicinsko-laboratorijske dijagnostike s tvrdnjom da natječaj za pripravnički staž nije raspisan već godinu dana, a za njegovo raspisivanje do sada je bilo nadležno Ministarstvo zdravlja i HZZO koji ga je raspisivao.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržao je prosvjed diplomiranih studenata zdravstvenih studija kojim traže da im se omogući odrađivanje pripravničkog staža koji je uvjet za posao.

SSSH u današnjem priopćenju ističe da je prosvjed ukazao na apsurd pravnog okvira koji ih obvezuje na staž, kao uvjet za dobivanje licence za samostalan rad, a onda im zbog financijskih razloga to onemogućava. SSSH se pita zašto je uopće potreban pripravnički staž, kad bi obrazovni sustav, putem prakse tijekom školovanja, trebao osposobiti zdravstvene radnike - prvostupnike za samostalan rad. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene